Linkuri accesibilitate

Coabitarea PSRM-ACUM după alegerile locale


Ce formațiuni au acumulat majoritatea în raioane. Datele preliminare după prelucrarea a 100% din procesele verbale
Ce formațiuni au acumulat majoritatea în raioane. Datele preliminare după prelucrarea a 100% din procesele verbale

Andrei Năstase: „Eu vreau o coaliție pro-europeană în Chişinău, care să ne asigure proiecte de reconstrucție a capitalei”.

După alegerile locale de duminică, mai mulți lideri socialiști, ca și candidatul lor la primăria Chişinăului, Ion Ceban, au făcut apel la partenerii de guvernare să „repete” alianța și în primării și consilii locale. Din partea liderilor Blocului ACUM, reacția a fost însă destul de rece.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct



Declarația candidatului Blocului pro-european ACUM la şefia capitalei, Andrei Năstase, făcută în platourile unor televiziuni de la Chişinău imediat după votul de duminică, a fost că-şi doreşte o coaliţie pro-europeană în Chişinău, ceea ce ar trebui să însemne fără socialişti.

Numai că analiştii se îndoiesc că e posibil. Socialiştii şi Blocul ACUM au obţinut, împreună, 41 din 51 de mandate. Aşa că ambele formaţiuni ar reuşi foarte uşor să colaboreze în consiliul local, dar ar avea dificultăţi dacă ar vrea să-şi unească forţele cu restul consilierilor, fie şi în legătură cu doar anumite chestiuni municipale.

Declaraţia lui Năstase nu ar însemna, astfel, altceva decât o poziţionare electorală corectă în ajunul turului doi de scrutin, pe care acesta ar vrea să-l câştige inclusiv cu sprijinul electoratului unionist din capitală, explică la Europa Liberă Igor Volniţchi.

Igor Volniţchi
Igor Volniţchi


„Un angajament la această etapă de formare a unei coaliţii cu PSRM la nivel local i-ar îngusta vizibil spaţiul de manevră în cel de-al doilea tur. Andrei Năstase, din acest punct de vedere, se poziţionează electoral corect, pentru că ia în calcul că o treime din electoratul său ar putea să nu privească cu ochi buni dacă el ar accepta oferta PSRM.”

Pe de altă parte, surse din interiorul formaţiunilor Blocului ACUM spun că la nivel de raioane coaliţii ca cele din Parlamentul de la Chişinău, adică între socialişti şi ACUM-işti, ar fi pe punctul de a se agrea între formaţiunile politice guvernamentale mai peste tot, excepţiile ţinând doar de aşa localităţi ca Nisporeni, dominat de democraţi, sau Orhei, controlat aproape în totalitate de formaţiunea lui Ilan Şor.


Public, însă, politicienii din ACUM afirmă că negocierile nici nu au început, aşa cum ne-a spus astăzi deputatul DA, Alexandru Slusari:

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari


„Nu am început negocieri pe acest subiect. Mai procesăm nişte date, dar am luat scor bun în vreo 12 raioane, prin urmare preliminar am ajuns la concluzia că am putea pretinde la preşedinţia a 14-15 raioane. Coaliţii cu PD şi cu Partidul Şor se exclud practic, în timp ce cu PSRM, PLDM, PCRM, PUN, USB suntem dispuşi să discutăm cum gestionăm mai departe raioanele. Principial e să asigurăm guvernarea corectă a raioanelor, fără oameni corupţi şi pătaţi.”

Unul dintre motivele, văzut de analişti, al reţinerii de a anunţa deschis repetarea alianţei PSRM-ACUM la nivel local, e pentru a se evita prea multe explicaţii în faţa electoratului pro-european, mai exact a acelei părţi a lui ce continuă să dezaprobe combinaţia politică cu socialiştii, a raţiunii pentru care ar mai fi nevoie ca aceasta să fie păstrată, din moment ce Plahotniuc a fost deja debarcat. Pe măsură ce formaţiunea socialiştilor şi Blocul ACUM ar respinge colaborarea între ele, vidul de putere ar fi ocupat de democraţi, cel puţin într-un număr anumit de raioane, explică pe de altă parte politicienii din Blocul ACUM.


În faţa nevoii de a apropia alegătorii ce au votat pentru liberalul Dorin Chirtoacă şi unionistul Octavian Ţicu, politicienii din Blocul ACUM vor păstra însă sub tăcere viitoarea formulă de coabitare din consiliul municipal Chişinău, până cel târziu la consumarea celui de-al doilea tur al alegerilor de la primărie, anticipează cunoscătorii tehnologiilor electorale.

„În Parlament a fost formată această majoritate ca un mijloc de a pune R. Moldova pe făgașul normalității. În cazul capitalei, lucrurile se schimbă. Dacă câștigă capitala, atunci socialiștii vor avea o pondere mai mare. De asta este esențial ca partida pro-europeană să câștige alegerile în Chișinău, să balanseze cumva lucrurile. Nu vedeți că Dodon în fiecare zi ne șantajează cu formarea unei noi majorități? El a spus că dacă va dori PSRM, atunci într-o săptămână va fi o nouă majoritate. El a mai spus că, dacă vrea, schimbă miniștri. De ce să tolerez eu asta? Va veni timpul și Dodon va răspunde pentru tot”, a precizat Năstase, în cadrul unei emisiuni de la TV 8.

Întrebat dacă Blocul ACUM va face coaliție cu PSRM la nivelul Consiliului Municipal Chișinău, Năstase a răspuns: „Eu vreau o coaliție pro-europeană în CMC, care să ne asigure proiecte de reconstrucție a capitalei”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG