Linkuri accesibilitate

Scoția vrea un nou referendum de independență în 2020, premierul conservator Johnson se opune


Premierul Scoției, Nicola Sturgeon la o conferință de presă (iunie 2017)

Premierul britanic Boris Johnson (conservator) a respins duminică ideea organizării unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei, în timp ce Partidul Laburist, cea mai mare forţă de opoziţie din Regatul Unit, a sugerat că nu ar încerca să oprească un astfel de demers.

Sâmbătă, la Glasgow, premierul scoțian Nicola Sturgeon declara că Scoția va încerca să obțină organizarea unui nou referendum privind independența, încă în 2020. „Alegerile legislative pe care le avem în 12 decembrie sunt alegerile cele mai importante din epoca noastră pentru Scoţia. În joc este viitorul ţării noastre", a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP) în faţa manifestanţilor care cereau un nou referendum.

Nicola Sturgeon argumentează că Brexitul a schimbat datele problemei. În 2014, referendumul aspra independenței s-a soldat cu victoria celor care pledau împotrivă (55% din voturi). Atunci, unul dintre argumentele în favoarea menţinerii Scoţiei în Marea Britanie a fost acela că în caz de sciziune această naţiune îşi va pierde avantajele pe care le reprezintă apartenenţa la UE. Iar doi ani mai târziu, în timpul referendumul din iunie 2016 asupra Brexitului, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în UE.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG