Linkuri accesibilitate

Un fost înalt funcționar al administrației Ianukovici a publicat pe contul său de Telegram date personale ale jurnaliștilor Scheme


Andri Portnov, un fost înalt funcționar al administrației fostului președinte Viktor Ianukovici, a început să dea publicității date personale ale membrilor echipei programului de investigații al serviciului ucrainian al Europei Libere, Scheme, program realizat în parteneriat cu o televiziune din Ucraina.

Fostul oficial a publicat numerele de înregistrare ale vehiculelor folosite de echipa de televiziune Scheme, cât şi informații personale despre unul din șoferi pe contul său de Telegram și a îndemnat oamenii care văd aceste mașini să ia aminte și să le dea o replică dură. Acțiunile sale par să fie justificate de faptul că jurnaliștii de la Scheme investighează relațiile fostului parlamentar cu actuali membri ai Guvernului de la Kiev. Andri Portnov susține că a dezvăluit informațiile în cadrul unei investigații jurnalistice proprii, pentru un alt canal de televiziune 112.

Președintele postului nostru de radio Jamie Fry a cerut autorităților să ia atitudine și să îi pedepsească pe cei care „comit acțiuni ce compromit încrederea publicului în angajamentul Ucrainei de a apăra libertatea de expresie”.

O coaliție de organizații care susțin libertatea presei în Ucraina, Medaruh, a cerut pedepsirea lui Portnov „şi a da garanții pentru securitatea jurnaliștilor care sunt expuși presiunilor din cauza profesiunii lor”.

Portnov a fugit inițial în Rusia în 2014, după protestele masive ale EuroMaidanului, împreună cu alți oficiali ai regimului Ianukovici și s-a întors în Ucraina după alegerea lui Volodimir Zelenski ca președinte al Ucrainei. Canalul de televiziune 112 îi aparține lui Taras Kozak, un apropiat al controversatului om de afaceri Viktor Medveciuk, al cărui fiică este fina președintelui Rusiei Vladimir Putin, cu care are relații foarte apropiate de prietenie, după cum a declarat Europei Libere.

În luna octombrie anul trecut parlamentarii Radei au adoptat o rezoluție propusă de Consiliul Național de Securitate și Apărare prin care au fost impuse sancțiuni împotriva proprietarilor televiziunii 112.

XS
SM
MD
LG