Linkuri accesibilitate

Scriitorul, colaboratorul Europei Libere și fostul disident William Totok - ținta atacurilor din partea unor organizații naționaliste


William Totok
William Totok

Scriitorul, jurnalistul și fostul disident William Totok – colaboratorul postului nostru de radio, al RFI și DW – scrie într-un comentariu pentru Deutsche Welle, citat și de Adevărul, că este ținta unor atacuri virulente venite din partea organizației naționaliste „Frăția Ortodoxă”. Atacurile survin după ce William Totok a făcut un interviu pentru RFI cu istoricul si cercetătorul Mihai Demetriade de la Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității din Romania (CNSAS), bazat pe o cercetare a CNSAS din 2015 asupra fenomenului Pitesti, interviu în care istoricul spunea că ar fi existat și o complicitate a victimelor cu torționarii „mult mai subtilă și mai adâncă”.

William Totok susține că, „între anii 1949-1951, deținuții de acolo, în marea lor majoritate legionari, au participat la ceea ce în istoriografie a fost descris drept un experiment inuman prin care s-a șters frontiera între victimă și torționar, transformând-i pe aproape toți cei încarcerați în unelte ale unui mecanism de tortură reciprocă”.

După interviul cu istoricul de la CNSAS la RFI și îndoielile exprimate de acesta, William Totok spune că a primit amenințări asemănătoare cu cele pe care le primea din partea Securității în anii de dinainte de 1989 când era implicat în Germania în acțiuni de protest față de politica României comuniste și a regimului Ceaușescu.

„În cei 30 de ani care s-au scurs de atunci am mai fost ținta unor amenințări. De multe ori erau verbale. Voci ciudate sunau noaptea și repetau ceea ce alții începeau cam din 1995 să posteze pe internet. Multe dintre aceste mesaje aveau o tenta antisemita, în pofida apartenenței mele la minoritatea germană din România”, scrie fostul dizident la DW.

Mesajele care au apărut în spațiul public îl acuză pe William Totok că ar denigra România și trecutul ei anticomunist și că „la un moment dat va avea loc un decont”.

Amenințări cu moartea și insulte, atacuri la persoană și jigniri au fost adresate în această perioadă și istoricului Demetraide și colegului său de la CNSAS Madalin Hodor ca și directorului Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel”, Alexandru Florian. Acesta și-a exprimat la RFI solidaritatea cu fostul dizident William Totok.

Politia spune că are nevoie de o plângere pentru a începe o anchetă și până nu primeşte o astfel de plângere nu poate face nimic, informează corespondenții Europei Libere de la Bucureşti.

XS
SM
MD
LG