Linkuri accesibilitate

În România, candidatul prezidențial Viorel Cataramă respinge constatarea CNSAS că ar fi fost informator al Securității


Viorel Cataramă
Viorel Cataramă

În România, candidatul la prezidențiale Viorel Cataramă a declarat că, în urma discuțiilor pe care le-a avut, vineri, cu angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a observat că dosarul în care a fost emisă adeverința de informator al Securității ar fi unul fals. Prezidențiabilul Dreptei Liberale a spus, citat de agenția Mediafax, că documentele care i-au fost prezentate nu ar fi fost semnate de el. Viorel Cataramă a anunțat că va contesta preambulul Adeverinței CNSAS și va cere expertiza grafologica pentru a aduce în fața justiţiei persoanele/instituțiile implicate în ceea ce Cataramă susține că ar fi un fals.

Deși nu a fost informator al Securității, Viorel Cataramă, a fost „sursă” și avea trei nume conspirative, Viorel”, „W” și „Voicu”. Cataramă a fost verificat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități (CNSAS) în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.

Decizia publicată pe site-ul CNSAS arată că Viorel Cataramă a primit în 21.05 2002 o decizie de necolaborare cu Securitatea, care atestă că nu a fost „agent sau colaborator al Securității ca poliție politică”. Respectiva decizie a fost însă data în baza faptului că figura ca ”necunoscut” în arhive.

La noua verificare din 2019, s-au descoperit o serie de documente- note de protocol olografe, semnate cu numele real, și note informative olografe, semnate cu numele conspirative ”Voicu ” și ”W”.

Mai multe, puteți citi pe pagina pentru România a Europei Libere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG