Un prim sondaj de opinie făcut după schimbarea guvernului, în urma crizei provocată de procesul selecționării procurorului general, îi arată pe Igor Dodon și Maia Sandu aproape la egalitate în preferințele electoratului moldovean. Alla Ceapai are și alte concluzii ale cercetării realizată în perioada 23-30 noiembrie de Fondul Opiniei Publice cu o marjă de eroare de 2,8%.
26% – aceasta este cota parte a respondenților care spun că au cea mai mare încredere în președintele Igor Dodon. Urmează, la o diferență de 2%, lidera PAS şi fosta prim-ministră Maia Sandu, care insuflă şi ea încredere unei pătrimi din respondenți.
Ultima dată, Igor Dodon şi Maia Sandu s-au aflat aproape la egalitate la capitolul încredere în 2016, în ajunul alegerilor prezidențiale, la care cei doi politicieni s-au duelat în turul doi. Ajuns preşedinte, popularitatea lui Dodon a început să crească, atingând în 2017 cota maximă de 52%, potrivit Barometrului Opiniei Publice. Ulterior, încrederea în șeful statului a început să scadă constant, dar oricum Igor Dodon şi-a păstrat întâietatea, beneficiind de o cotă aproape dublă faţă de Maia Sandu, chiar şi în sondajele realizate la scurt timp după învestirea guvernului condus de lidera PAS.
Creşterea popularităţii Maiei Sandu până la cota egală cu cea a președintelui Dodon, atestată de cel mai proaspăt sondaj, este cât se poate de firească, consideră analistul politic Ion Tăbârţă de la Institutul Viitorul:
Căderea guvernului a oprit un trend în creștere a popularității Maiei Sandu...I.Tabârță
„Maia Sandu a fost foarte vizibilă în luna noiembrie. A fost în prim planul vieţii politice din R. Moldova. A întreprins anumite acţiuni curajoase din punct de vedere politic, chiar dacă aceste acţiuni ale ei au dus la căderea Guvernului. Dar la capitolul imagine ea a avut doar de câştigat în urma acestor acţiuni. Căderea guvernului a oprit un trend în creștere a popularității Maiei Sandu, desigur dacă acţiunile guvernului ei ar fi avut succes. Acum este clar că preşedintele Dodon în perspectiva alegerilor prezidențiale nu şi-a dorit această creştere a imaginii doamnei Maia Sandu.”
Potrivit sondajului realizat de Fondul Opiniei Publice, numărul respondenţilor care aprobă votul socialiştilor şi democraţilor pentru învestirea guvernului Chicu este egal cu cel al respondenţilor care dezaprobă acest vot comun.
Trei formaţiuni ar putea accede în Legislativ: PSRM, PAS și PD...
O treime dintre cei chestionaţi nu cred că lucrurile în ţară se vor schimba după învestirea noul executiv.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar, trei formaţiuni ar putea accede în Legislativ. Partidul Socialiştilor, cu un potențial scor de 42%, urmat de Partidul Acțiune şi Solidaritate - cu 26%, şi Partidul Democrat – cu 6%. Partidul Platforma DA şi Partidul Şor, nu ar trece pragul electoral, potrivit sondajului.
Trei din zece respondenți cred că R. Moldova trebuie să aibă relații bune atât cu Vestul, cât şi cu Estul.
La un eventual referendum, pentru aderarea Moldovei la UE ar vota 40%, faţă de 36% câţi ar opta pentru Uniunea Economică Eurasiatică. Patru din zece respondenţi cred că apropierea de Federația Rusa încurcă Moldova să se integreze în UE. Iar o treime consideră că din partea Moscovei Chişinăul se poate aștepta doar la neplăceri.
Potrivit cercetării, aproape 80% dintre respondenți sunt nemulțumiți de starea lucrurilor în țară.