Linkuri accesibilitate

Budapesta: protest pentru libertatea teatrelor și artelor


Mii de actori, regizori, oameni de teatru, au ieșit să protesteze luni seară, la Budapesta, împotriva noului proiect de lege al guvernului ungar, care s-ar putea rezuma la ideea „noi dăm banii, noi stabilim direcția ideologică a teatrelor”. În textul proiectului, despre care se aflase încă de vinerea trecută, 6 decembrie, se precizează că „de la activitățile culturale finanțate fie și parțial de guvern, se așteaptă cel puțin să protejeze supraviețuirea, binele și creșterea națiunii” ungare.

În baza proiectul de lege înaintat în parlament, guvernul va avea un cuvânt determinant de spus în numirea directorilor teatrelor subvenționate de stat (marea majoritate din Ungaria). Proiectul ajuns în parlament este mult atenuat față de varianta originală care apăruse săptămâna trecută în presă și provocase critici vehemente în toată lumea artistică din Ungaria.

Vorbind luni seară la demonstrația de la Budapesta, Bela Pinter, directorul unuia din cela mai populare teatre independente, a spus că în ultimul moment și-a schimbat și el textul, înlocuind semnele de exclamație cu cele de întrebare. „Și chiar teatrele independente vor mai primi ceva bani din impozitele plătite de toată lumea?” a declarat Pinter în fața miilor de protestatari. „Nu se va elimina subvenția anuală pentru independenți?” a continuat el.


Iar cunoscutul actor și regizor Tamas Jordan a criticat Academia de Artă, apropiată, în opinia sa, prea apropiată de guvernul Victor Orban. „Oare nu se poate ridica peste politică, atunci când este vorba de chestiuni importante pentru lumea artei?” s-a întrebat Jordan, citat de agenția AP.

Artiștii se tem că prin noua lege, care va trece de parlamentul dominat de partidul Fidesz al premierului, guvernul își va mări controlul nu numai asupra instituțiilor de stat cu finanțare de la buget dar și asupra scenei independente.

Guvernul argumentează că noua lege va crea „transparență și predictibilitate”, separând clar drepturile și îndatoririle instituțiilor de artă de cele ale „finanțatorului”, adică ale statului.


La protestul de luni seară a participat și noul primar al Budapestei, independentul Gergely Karacsony, care a declarat: „Când apărăm libertatea teatrelor, apărăm libertatea orașului”.

Din 2010, când a revenit la putere, guvernul Orban a reușit să preia treptat controlul asupra organizațiilor neguvernamentale, asupra mediilor, a cercetării și a educației, Ungaria fiind și prima țară din Uniunea Europeană care a forțat o universitate americană, Universitatea Central Europeană, să plece din țară.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG