Linkuri accesibilitate

Ucraina investighează posibila supraveghere ilegală a fostului ambasador american Marie Yovanovitch


Marie Yovanovitch la audierile din Camera Reprezentanților, Washington, noiembrie 2019
Marie Yovanovitch la audierile din Camera Reprezentanților, Washington, noiembrie 2019

Ucraina a anunțat că a lansat două investigații cu privire la posibila supraveghere ilegală a fostului ambasador american la Kiev, Marie Yovanovitch, înainte de a fi rechemată de la postul său anul trecut.

Ministerul de Interne de la Kiev a făcut anunțul joi, 16 ianuarie, la două zile după ce au fost date publicității documente care arătau că Lev Parnas, un asociat al avocatului personal al președintelui Donald Trump - Rudy Giuliani, ar fi avut convorbiri despre înlăturarea diplomatei Yovanovitch.

În declarația sa, ministerul a spus că poliția ucraineană „nu intervine în afacerile politice interne ale Statelor Unite”.

Dar internele de la Kiev mai spun că mesajele publicate „conțin fapte despre posibile încălcări ale legislației ucrainene și ale Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”.

Ministerul a declarat că a solicitat FBI să furnizeze Ucrainei toate materialele legate de caz și a oferit reprezentanților americani să participe la investigații.

Doamna Marie Yovanovitch a ocupat funcția de ambasador al Statelor Unite la Kiev din 2016 până în mai 2019, când a fost rechemată din post, în mod brusc, pe fondul criticilor publice cu privire la performanțele sale, lansate de persoane apropiate de președintele Trump.

Doamna Yovanovitch a depus mărturie în cadrul investigației care a dus la declanșarea procedurilor de suspendare a președintelui Trump și a criticat politica președintelui în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG