Linkuri accesibilitate

Ucraina a înregistrat o descreștere a libertății de exprimare în 2019


Ucraina a înregistrat o descreștere a libertății de exprimare în 2019, a anunțat Institutul de Informații de Masă (IMI) într-un raport anual.

Publicat joi, raportul Barometrului pentru libertatea de exprimare arată că au existat 243 de cazuri de încălcare a libertății de exprimare în 2019, cu opt mai multe decât anul precedent.

Pentru prima dată în ultimii trei ani, un jurnalist ucrainian a fost ucis. Este vorba de Vadim Komarov, care a murit pe 20 iunie, în urma unui atac din luna mai, petrecut în localitatea Cerkassî, un oraș din centrul Ucrainei, la 192 de kilometri sud de Kiev.

Cele mai multe dintre încălcările înregistrate (172) – sunt „agresiuni fizice împotriva jurnaliștilor”, se scrie în raport.

Motivul pentru înrăutățirea situației, potrivit Katerinei Diaciuk, șefa departamentului de monitorizare a libertății de exprimare a institutului, este că investigațiile în cazurile împotriva jurnaliştilor nu sunt făcute sistematic.

De asemenea, ea a menționat și „presiunea crescută din partea proprietarilor de mass-media și a politicienilor, ambii contribuind la discreditarea jurnalismului, plus lipsa solidarității în cercurile jurnalistice.”

Celelalte categorii de încălcări includ obstrucționarea îndeplinirii îndatoririlor profesionale (99), amenințări (37), bătăi (23), neacceptarea accesului la informații (21), atacuri cibernetice și presiune legală (18 fiecare) și cenzură (6) .

IMI a mai spus că este practic imposibil ca jurnaliștii independenți să lucreze în Crimeea ocupată de Rusia sau în părțile din regiunile Donetsk și Luhansk pe care Kievul nu le controlează.

În raportul său anual, Federația Europeană a Jurnaliștilor de la Bruxelles a spus că 49 de jurnaliști au fost uciși anul trecut, inclusiv doi în Europa: Komarov și Lyra McKee, care a fost împușcată mortal pe 19 aprilie, în timp ce relata despre o revoltă în Irlanda de Nord.

XS
SM
MD
LG