Linkuri accesibilitate

Ayatollahul Ali Khamenei a îndemnat iranienii să participe la votul de vineri: este o „datorie religioasă”


Ayatollahul Ali Khamenei

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că votul la alegerile legislative de vineri este o „datorie religioasă” pentru iranieni, pentru a întări țara în faţa „propagandei” inamicilor.

Iranienii sunt chemaţi vineri, 21 februarie să aleagă un nou parlament, într-un scrutin în care se așteaptă o victorie a taberei dogmatice. Consiliul Gardienilor Constituției a invalidat circa 7.200 de candidaturi (din aproape 14.500) înaintate mai ales de reformişti dar şi de unii conservatori, provocând criticile preşedintelui Hassan Rouhani şi a susţinătorilor săi.

Votul de vineri vine pe fundalul unei escaladări a tensiunilor între Iran şi Statele Unite, care au atins un nou apogeu în ianuarie când în Irak a fost ucis, într-un atac american cu dronă, generalul iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului.

A urmat replica Iranului cu un atac cu rachete asupra a două baze militare irakiene, care găzduiesc militari americani. În cursul acelui atac, armata iraniană a doborât, accident, un avion ucrainean de pasageri. Toate cele176 de persoane aflate la bord au murit. Faptul că autoritățile iraniene au recunoscut numai după două zile implicarea în doborârea avionului, a provocat un val de proteste, mai ales la Teheran.

Regimul iranian s-a confruntat cu proteste mai mari, în toată țara, în noiembrie 2019, provocate de creşterea preţului la benzină. Intervenția forțelor de ordine împotriva manifestanților a fost brutală.

XS
SM
MD
LG