Linkuri accesibilitate

Egidijus Vareikis: „Președintele trebuie să fie ales de oameni, nu selectat de oligarhi” (VIDEO)


Egidijus Vareikis: „Președintele trebuie să fie ales de oameni, nu selectat de oligarhi”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:51 0:00

Un interviu cu co-raportorul APCE pentru Moldova, Egidijus Vareikis (PPE- Lituania)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:51 0:00

Europa Liberă: Domnule Vareikis, când dl Dodon a vorbit în fața APCE, în ianuarie, primul care i-a adresat o întrebare ați fost Dvs. I-ați cerut să nu întrebe ce face APCE pentru Moldova, ci ce ar trebui Moldova să facă pentru APCE?

Egidijus Vareikis: „Sigur, întrebarea mea a părut un pic filozofică, dar are un sens cât se poate de practic. Statele vestice care sunt membre ale UE și COE, inclusiv țara mea, au impresia că știu cum să facă lucrurile bine din punct de vedere politic. Să ajungem la un soi de fericire politică. În tinerețea mea, am scris o formulă a fericirii politice: democrație+economie de piață+drepturile omului. În ultimii 30 de ani am încercat să le predăm această formulă a fericirii politice statelor din fosta Uniune Sovietică sau din fosta Iugoslavie. Și în țări ca Moldova se crede că dacă se va copia experiența noastră, dacă se va aplica formula noastră, ei vor fi fericiți. Din păcate, metoda copy-paste nu este una de succes, în nici un domeniu.

Metoda copy-paste nu este una de succes, în nici un domeniu...

În plus, vedem că extinderea UE nu merge atât de repede cât se așteaptă. Trebuie să reflectăm și să ne întrebăm dacă modelul pe care l-am inventat acum 30 de ani încă mai este valid. Poate ar trebui să întrebăm țări ca Moldova, care sunt așteptările lor, decât să le spunem ce să facă. Sunt mulțumiți cu programele noastre? Sunt mulțumiți cu listele de schimbări pe care le au de operat? Am impresia că sunt ca niște studenți care învață, învață și așteaptă diploma. Iar noi le spunem că diploma va veni anul viitor, dar apoi le spunem că diploma va veni mai târziu. Eu cred că ei nu doar trebuie să învețe de la noi, dar și să ne învețe cum să îi înțelegem. Știu că multe programe ale structurilor occidentale, inclusiv UE, nu funcționează așa cum am dori. Așa că eu cred că a venit momentul să le întrebăm și pe aceste țări cum văd lucrurile.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dl Dodon a mulțumit nu o dată UE și COE pentru sprijin și pentru programele care au contribuit la dezvoltarea țării. A spus că nu geopolitica este o problemă în Moldova, ci corupția. În UE dl Dodon este perceput ca un politician pro-rus. Și, totuși, în luările de poziție, ca și la APCE, a avut un discurs echilibrat, în care pare că acordă aceeași importantă relațiilor cu UE, Rusia, Turcia etc.

Egidijus Vareikis: „Lucrurile nu sunt chiar atât de simple cât am fi tentați să credem. Dacă spunem la Strasbourg că suntem pro-europeni sau pro-ruși, rușii vor spune că și ei sunt pro-europeni, câtă vreme sunt membri ai Consiliului Europei. Eu înțeleg aceste lucruri. Iată, în Lituania, președintele care a semnat acordul de intrare în UE și NATO era președintele comunist din epoca URSS. Deci, puteai spune că era pro-rus, dar a făcut multe lucruri pro-occidentale pentru țară. Deci, noi nu suntem aici, la APCE, pentru a convinge președintele Moldovei să fie pro-rus sau pro-european. Noi vrem ca Moldova să fie parte a Europei. Atât. Ce este Europa? Ei bine, și aceasta poate fi o întrebare filozofică. Reguli de comportament european, acestea sunt importante. Corupția este o mare problemă. Dacă ne uităm la indexul percepției corupției, atunci înțelegem de ce Moldova trebuie să depună eforturi în direcția eliminării corupției. Nu contează că ești sau nu în UE. Corupția nu este doar o problemă morală, ci și una economică. Moldova face eforturi pentru dezoligarhizare. Adică să ia puterea de la cei care au bani și care folosesc acești bani pentru influența politică. Au ceva succese, dar trebuie să continue în acestă direcție. De altfel, asta a spus și președintele la Strasbourg.”

Europa Liberă: Alegerile din toamnă, ce trebuie să se întâmple în țară pentru ca oamenii să aibă în urma acestor alegeri președintele de care au nevoie?

Egidijus Vareikis: „Aceasta chestiune se află în mințile și mâinile moldovenilor. Moldova este o țară divizată. Dar președintele este unul singur. Acesta trebuie să reprezinte specificitatea țării, să fie foarte inteligent. Președintele țării nu are un rol în dezvoltarea economică. Președintele nu este cel care ne poate salva de pe o zi pe alta. El nu are puterea absolută să decidă. Orientarea țării nu depinde doar de președinte. Noi, COE, cerem și sperăm să vedem alegeri democratice. Președintele trebuie să fie ales de oameni și nu selectat de oligarhi. Asta este ceea le doresc moldovenilor.”

XS
SM
MD
LG