Președintele Igor Dodon a spus, pe 29 ianuarie, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, că Moldova ar fi divizată în mod fals în curente geopolitice. „Pentru mine, amenințarea reală la adresa securității statului este nu geopolitica, ci corupția”, a afirmat Dodon, care a cerut Consiliului Europei, dar și tuturor instituțiilor europene, să nu sprijine politicienii moldoveni, ci cetățenii moldoveni.
Europa Liberă: Putem vorbi despre discursul rostit de Igor Dodon la Strasbourg ca despre o ocazie valorificată, teoretic vorbind să formuleze ideea națională, s-o liciteze în fața unor factori importanți din lume?
Igor Boțan: „Discursul președintelui Igor Dodon de la Strasbourg, din 29 ianuarie, are mai multe valențe. Pe de o parte, acest discurs este adresat liderilor europeni, pe de altă parte este adresat auditoriului din Republica Moldova, având în vedere că la toamnă, între 23 octombrie și 23 noiembrie, vom avea alegeri prezidențiale. Părerea mea este că acest discurs al dlui Dodon a fost unul de succes pentru domnia sa.”
Europa Liberă: Adică și-a anunțat prioritățile pentru următorul mandat?
Igor Boțan: „Cred că anume așa este și dl Dodon, care, de fapt, controlează Guvernul Republicii Moldova, a demonstrat că este un politician maleabil, care se pliază perfect pe conjunctură, iar conjunctura existentă nu este tocmai favorabilă Republicii Moldova, de aceea a încercat să spargă, să facă anumite breșe în zidul de rezistență, de neîncredere al partenerilor europeni ai Republicii Moldova. În rest, cred că mesajele au fost previzibile și domnia sa a punctat lucruri care sunt plăcute pentru urechea europenilor cu mici excepții.”
Europa Liberă: Dar și pentru urechile lui Putin, spun unii.
Igor Boțan: „Și pentru ale lui Putin, și pentru ale alegătorilor săi din Republica Moldova. Primul lucru pe care l-a menționat este că în Republica Moldova, în pofida tuturor problemelor, este totuși o democrație electorală. Deci a scos în evidență că de 25 de ani, cât Republica Moldova face parte din Consiliul Europei, au avut loc alegeri care au fost competitive.”
Europa Liberă: Adică, de bine de rău a luat majoritatea parlamentară, chiar dacă legile au fost făcute după calapoadele lui Plahotniuc?
Igor Boțan: „Exact. Dar după calapoadele lui Plahotniuc legile au fost făcute în ultimii trei-patru ani de zile. Așa că el a subliniat acest lucru și a mai subliniat modalitatea prin care a depășit sindromul Plahotniuc împreună cu un bloc susținut de partenerii europeni, cu Blocul ACUM.”
Europa Liberă: Apropo, imediat după Strasbourg vedem că Dodon este cumva mai împăciuitorist, recunoaște că negociază cu democrații, cu anumite aripi ale democraților, le recomandă foștilor aliați să nu ardă podurile. Asta tot e o tactică electorală?
Igor Boțan: „Cred că da și mai mult decât cele menționate de Dvs. este că Guvernul Chicu a început dialogul strategic cu Statele Unite, transmite mesaje către partenerii din România, că suntem frați, dar, iată, trebuie să respectăm anumite reguli ș.a.m.d. Deci, așa cum spuneam, dl Dodon devine un politician foarte maleabil. Dl Dodon, de fapt, a încercat să dreagă busuiocul pe care l-a stricat actualul prim-ministru, dl Chicu, atunci când a declarat public că Uniunea Europeană, de fapt, a susținut corupția în Republica Moldova.
Igor Dodon devine un politician foarte maleabil...
De această dată, de la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dl Dodon a rugat partenerii de dezvoltare să nu mai semneze cecuri în alb pentru guvernanții din Republica Moldova pe criterii partinice. Și aici el a dat de înțeles că Partidul Socialiștilor, al cărui lider informal este, nu face parte din nicio familie partinică europeană, iar cei care au făcut parte din aceste familii europene și s-au bucurat de susținerea înalților demnitari europeni, iată că au adus Republica Moldova într-o stare pe care domnia sa adesea o califică drept stat capturat, cu înflorirea corupției...”
Europa Liberă: Deci, dl Dodon este sigur că procurorii nu vor găsi niciun fel de urme în Bahamas?
Igor Boțan: „Probabil crede așa, dar, iarăși, dacă revenim la discursul dlui președinte Dodon trebuie să ne oprim și asupra lucrurilor de laudă pentru Republica Moldova din partea partenerilor internaționali. Este vorba despre cazul Găgăuziei, modalitatea în care Republica Moldova, adesea cu suportul Consiliului Europei și OSCE a reușit să transforme Găgăuzia într-un fel de model de soluționare a problemelor cu caracter etnic în spațiul post-sovietic.”
Europa Liberă: În decembrie 2019 s-au împlinit 25 de ani de la adoptarea acelei legi și Chișinăul a trecut sub tăcere cumva această aniversare?
Igor Boțan: „Nu a trecut-o sub tăcere, dar acest lucru a fost menționat de președintele Dodon pentru a le reaminti înalților demnitari europeni că, iată, sunt exemple pozitive în care Republica Moldova de comun acord cu instituțiile democratice europene poate rezolva probleme, după care a trecut ușor la problema transnistreană. Și iarăși este foarte important să menționăm că problema transnistreană este tratată de o manieră specifică, dl Dodon nu se mai referă la clauzele din programul electoral al domniei sale din 2016, dar vorbește în termeni care sunt actualmente atestați în discursurile, hai să spunem așa, reprezentanților europeni. Ne amintim că în 20 ianuarie anul curent la Chișinău a fost reprezentantul special pentru Transnistria al OSCE, dl Thomas Mayr-Harting, care a spus foarte clar, din câte am înțeles, că pentru anul 2020 problema transnistreană rămâne în paradigma „pașilor mici”. Deci, dl Dodon nu a încercat să vină cu alte soluții, a acceptat că pentru anul care vine, adică până la sfârșitul mandatului domniei sale, rămânem în paradigma „pașilor mici” și niciun fel de abordări și soluții spectaculoase nu vor avea loc.”
Europa Liberă: Dar nu-i este străină ideea garanțiilor externe pentru neutralitatea Republicii Moldova?
Igor Boțan: „Acest subiect este unul aparte și toată lumea înțelege după ce am avut mesajele foarte clare ale ex-vicepremierului rus Dmitri Kozak aici, la Chișinău, că nu e momentul potrivit pentru dezghețarea și înaintarea unor soluții pentru Transnistria, adică mesajul a fost încă din luna septembrie, dacă nu greșesc, că toate lucrurile rămân neschimbate până la alegerile prezidențiale, de aceea dl Dodon aici a vociferat ceea ce este interesant pentru Federația Rusă...”
Europa Liberă: Și ceea ce a spus prima dată Vladimir Voronin?
Igor Boțan: „Da, ceea ce a spus dl Vladimir Voronin chiar în acel manifest din 1 iunie 2004, care se numea „Pactul de stabilitate pentru Moldova”, în care dl Voronin propunea Statelor Unite, Federației Ruse, Ucrainei și României, Uniunii Europene să găsească o modalitate pentru ca situația din Republica Moldova să fie tratată inclusiv prin prisma neutralității permanente recunoscute la nivel internațional.”
Eu nu cred că dl Dodon va spune ceva diferit de ceea ce a spus la Consiliul Europei...
Europa Liberă: Igor Dodon s-a lăudat că este invitat la Conferința de Securitate de la München. Va merge cu ceva mai spectaculos? Folosesc termenul Dvs...
Igor Boțan: „Eu nu cred că dl Dodon va spune ceva diferit de ceea ce a spus la Consiliul Europei, la Adunarea Parlamentară. Deci va repeta aceleași lucruri, va spune că Republica Moldova, iată, are un caz care este dificil, dar este mai ușor de soluționat decât, de exemplu, Karabah sau conflictele Rusiei cu Georgia.”
Europa Liberă: Sau cum spunea încă Hill niciodată rezolvarea conflictului transnistrean n-a fost mai aproape de punctul final. Și totuși, simplist vorbind, Dodon împărtășește doctrina împăcării marilor puteri între ele sau împărtășește doctrina soluției locale vândută marilor puteri?
Igor Boțan: „În mod surprinzător, dl Dodon împărtășește viziunea dlui Plahotniuc pentru calea a patra pentru Republica Moldova...”
Europa Liberă: Democrație suverană...
Igor Boțan: „Democrație suverană, dar a spus, s-a adresat către liderii europeni: „Vă rugăm nu tratați Republica Moldova nici pro-rusească, nici pro-europeană, nici pro-românească, ci pro-moldovenească”. Deci, în mod surprinzător a repetat ceea ce a spus dl Plahotniuc în noiembrie 2018, în ajunul campaniei electorale, atunci când...”
Europa Liberă: Numai că lui Plahotniuc nu i-a servit la nimic.
Igor Boțan: „Da, dlui Plahotniuc nu i-a servit la nimic, dar cred că mesajul a fost transmis colegilor din parlament, celor din Partidul Democrat că, uitați-vă, suntem pe aceeași linie și putem avea un program politic convergent. Singura abatere de la realitate în discursul dlui Dodon fost că guvernul actual are un program până în 2023. Adevărul este că chiar în preambul guvernul spune că acest program pe care îl implementează este până la alegerile prezidențiale.”
Igor Dodon împărtășește viziunea dlui Plahotniuc pentru calea a patra pentru Republica Moldova...
Europa Liberă: Bine, poate dl Chicu din modestie nu vrea să spună că e pe termen lung?
Igor Boțan: „Nu cred așa, pentru că este un document politic votat în parlament și cred că vor apărea probleme după alegerile prezidențiale.”
Europa Liberă: Poate-i un fel de a încuraja guvernul? Cine știe?
Igor Boțan: „Dar trebuie totuși să fim foarte preciși și exacți atunci când operăm cu documente importante.”
Europa Liberă: Sunt foarte puțini, dle Boțan, ca Dvs., care sunt atât de pedanți și iau la puricat documentele.
Igor Boțan: „Trebuie să învățăm acest lucru, pentru că ne oferă oportunități de a discuta cu politicienii noștri și de a-i îndrepta pe calea bună.”
Europa Liberă: Sunt de acord și de aia vă invităm la Europa Liberă.
Igor Boțan: „Mulțumesc, cu mare plăcerea accept invitația Dvs.!”