Linkuri accesibilitate

Biserica și coronavirus: remedii duhovnicești vs. respectarea unor norme sanitare minime


Steag ortodox la Chișinău.
Steag ortodox la Chișinău.

„Toate epidemiile acestea nu sunt nimic altceva decât o consecință a păcatului nostru comunitar”, spune secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Șeful Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a făcut apel la oameni să nu meargă la biserică în timpul epidemiei de coronavirus. Potrivit oficialului moldovean, riscul molipsirii într-un loc așa aglomerat este mare, iar pentru oamenii care merg de obicei la biserică, anume vârstnicii, contaminarea poate avea rezultate fatale.

Biserica și coronavirus: remedii duhovnicești vs. respectarea unor norme sanitare minime
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct



Ministerul Sănătății a cerut anularea manifestărilor publice în masă pentru a preveni răspândirea infecției de coronavirus de tip nou. Mai multe instituții culturale și publice au anunțat deja amânarea evenimentelor la care urmau să participe sute de persoane: Ministerul Agriculturii a dispus anularea expoziției Moldagroteh, iar Palatul Național „Nicolae Sulac” a anunțat anularea concertului de închidere a Festivalului „Mărțișor”, dar și a tuturor concertelor planificate până la finele lunii aprilie.

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus astăzi că organizatorii întrunirilor la care vor participa mai mult de 50 de persoane vor fi obligați să prezinte autorităților locale lista cu datele de contact ale participanților, ca aceștia să poată fi contactați în cazul unei infecții cu virusul de tip nou. Viorica Dumbrăveanu a mai precizat că s-au inițiat discuții și cu reprezentanții cultelor religioase din Republica Moldova, pentru a spori măsurile de igienizare în lăcașele de cult. Ea a precizat că până acum nu s-a solicitat expres amânarea slujbelor religioase.

Sunt niște măsuri care nu sunt determinate pentru a leza valorile creștin-morale ale cetățenilor...
Viorica Dumbrăveanu, ministră a sănătății


„Nu avem tendința de a interzice sau de a nu fi oficiate aceste slujbe. Am putea să coordonăm cumva, deci, organizarea acestor slujbe mai de scurtă durată. Cunoaștem că este Postul Mare și foarte mult merg la biserică în perioada respectivă. Sunt sigură că reprezentanții cultelor religioase de pe teritoriul țării vor accepta că sunt niște măsuri care nu sunt determinate pentru a leza valorile creștin-morale ale cetățenilor, dimpotrivă, sunt niște măsuri pe care le întreprindem pentru a proteja cetățenii”.

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, spune că în prezent este prematur să se vorbească despre o eventuală sistare a slujbelor religioase și că preoții din cadrul mitropoliei au fost îndemnați să se roage mai cu spor în această perioadă.

„Vom spori probabil în rugăciune, pentru că toate epidemiile acestea nu sunt nimic altceva decât o consecință a păcatului nostru comunitar. Nu suntem suficient de buni, nu suntem suficient de iertători toate acestea sunt consecințe ale acestor lucruri”.


Europa Liberă: Autoritățile, prin vocea ministrei sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spuneau că vor iniția discuții cu reprezentanții cultelor religioase pentru a vedea ce urmează să se întâmple cu manifestările în masă, inclusiv întrunirile în biserici. Ce poziție aveți în acest sens?

Dacă autoritățile vor lua o asemenea decizie, Biserica va fi datoare să dea Cezarului ce-i a Cezarului și să se conformeze autorității statului...


Vadim Cheibaș: „Inițiativa de sistare a sfintelor slujbe sau de închidere temporară a bisericilor, ca și sfânt locaș, nu va aparține bisericii. Însă, dacă autoritățile publice centrale, fie locale, vor lua decizii luate de o strategie complexă a statului la nivel central, legată de securitatea statului, legată de securitatea cetățenilor, Biserica va fi datoare să dea Cezarului ce-i a Cezarului și să se conformeze autorității statului”.

Reprezentanții cultelor religioase cu care am stat de vorbă spun că nu neapărat au așteptat indicații de la responsabilii din sănătate pentru a-și îndemna enoriașii să respecte condițiile minime de igienă și să fie atenți la simptomele molimei care face ravagii în toată lumea.

Preotul romano-catolic Gabriel Cochiorca din cadrul diecezei de Chișinău spune că detalii despre măsurile de precauție împotriva virusului de tip nou au fost afișate la intrările în biserici și în toate încăperile în care se desfășoară activități pastorale, în grădinițe, dar și în cantine sociale.

„De asemenea, suntem chemați la o înțelepciune în conduită și igienă atât pentru noi înșine, cât și pentru ceilalți. În cadrul bisericilor romano-catolice din Republica Moldova se insistă asupra evitării folosirii aghiazmatarelor și în acest sens recomandarea pentru credincioși e să renunțe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, la oferirea semnului păcii din timpul sfintei liturghii în locul întinderii mâinii credincioșii sunt îndemnați să ofere același semn al păcii prin înclinarea capului. De asemenea, se recomandă persoanelor de peste 70 de ani, celor vulnerabile din punct de vedere medical și celor cărora prezintă simptome de răceală să evite temporar prezența lor în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară”.


În ce privește autoritățile moldovene, preotul romano-catolic Gabriel Cochiorca a precizat că până în seara acestei zile, niciun reprezentant al statului nu a luat legătura cu Episcopia Romano-Catolică pentru a discuta despre organizarea de mai departe a slujbelor religioase.

Pastorul baptist și fostul deputat Valeriu Ghilețchi spune până acum nu există temei pentru a suspenda serviciile divine, dar că Biserica Creștină Evanghelică Baptistă nu se va opune unei asemenea cereri în cazul în care aceasta va fi formulată de autorități.

Valeriu Gilețchi
Valeriu Gilețchi


„Pentru noi, în special creștinii evanghelici, Biserica nu înseamnă clădire, Biserica înseamnă credincioși - cei care constituie cu adevărat Biserica. În acest caz, dacă nu putem să ne întâlnim într-o clădire publică, evident că oamenii se pot ruga acasă, acolo unde locuiesc ei, cu familia lor. Ziua de Duminică o pot petrece în rugăciune. Ne-am adresat către credincioși ca să aibă grijă de ei, să respecte măsurile igienice despre care s-a tot spus”.

Ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu a precizat astăzi că, de fapt, cultele religioase ar putea ajuta autoritățile în informarea corectă a cetățenilor despre măsurile de igienă și protecție pe care le pot lua pentru a se proteja împotriva coronavirusului, mai ales că Biserica este pe locul întâi în topul instituțiilor care se bucură de încrederea cetățenilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG