Linkuri accesibilitate

Primul guvern care se află în carantină. Politica online adoptată în forță de România


Parlamentul de la București
Parlamentul de la București

La București, liderul liberalilor Ludovic Orban a fost nominalizat din nou de președintele Klaus Iohannis pentru fotoliul de premier. România se află într-o criză politică destul de complicată de mai bine de 20 de zile, când același Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de prim-ministru pentru a deschide calea alegerilor anticipate.

Scenariul alegerilor înainte de termen, gândit de președintele român, a fost pe agenda liberalilor, se pare, până în ultimul moment. Joi, 12 martie, Parlamentul României s-a reunit pentru a-l vota pe economistul Florin Cîțu premier, o propunere de sacrificiu făcută de Klaus Iohannis doar pentru a fi respinsă. În momentul în care partidele de opoziție au declarat însă că vor vota un astfel de guvern, Cîțu a fost presat să renunțe și, cu un sfert de oră înainte de vot, s-a retras.


La discuțiile de ieri din Parlament a venit însă și senatorul PNL Vergil Chițac, care între timp a fost testat pozitiv de coronavirus. Din acest motiv, premierul desemnat Ludovic Orban s-a autoizolat la reședința sa din Cartierul Primăverii. Mulți alți liberali s-au aflat în proximitatea acestui senator, de aceea toți aceștia se vor autoizola. Pe de altă parte, Ludovic Orban împreună cu ministrul Sănătății Victor Costache au ținut o conferință de presă. Ambii au fost criticați, fiindcă ar putea fi purtători de coronavirus, devreme ce au intrat în contact cu senatorul dovedit pozitiv.

La discuțiile din Parlament a venit și Senatorul PNL Vergil Chițac, care între timp a fost testat pozitiv de coronavirus...


Ministrul sănătății a cerut de altfel 150 de teste pentru membrii Biroului Executiv al PNL și pentru jurnaliștii care s-au aflat în imediata apropiere a eventualilor politicieni infectați, precizând că nimeni nu va ieși din clădirea parlamentului fără să fi făcut testul. Întreaga echipa a ministerului Sănătății va intra în izolare, din același motiv.

Virusul Covid-19 se rostogolește, iar numărul celor contaminați crește de la o oră la alta. De exemplu, senatorul liberal depistat pozitiv s-a întâlnit, de 8 martie, cu sute de femei musulmane. E posibil să se fi infectat la mijlocul lunii februarie, când a fost la o reuniune NATO la Bruxelles.

Așadar, România va avea un premier și un guvern care în următoarele 14 zile se vor afla în carantină, în vreme ce Parlamentul va trece în grabă guvernul prin audieri făcute la distanță. Președintele Klaus Iohannis a avut și el astăzi consultări politice prin telefon. Deci, politica online debutează în forță în România odată cu răspândirea epidemiei de coronavirus.

XS
SM
MD
LG