Linkuri accesibilitate

Înăsprirea măsurilor antiepidemice în Bulgaria


Stare de urgență în Bulgaria
Stare de urgență în Bulgaria

Proiectul de lege specială pentru măsurile în cadrul Stării de urgență votat azi în prima lectură prevede închisoare până la 5 ani pentru știri false și pedepse mult mai blânde pentru medicii care nu-și îndeplinesc atribuțiile.

Patronii vor putea trimite funcționarii în concediu fără acordul acestora. Statul va asigura 60% din salariile celor în concediu cu condiția că patronii vor asigura 40%.

Opoziția a cerut majorarea pedepselor pentru specula, deschiderea rezervei de stat și participarea celor peste 100 de spitale private la campania de combatere a epidemiei sub amenințarea de a fi sistată finanțarea acestora din Casa națională de sănătate.

Numărul persoanelor ce se vor putea aduna în aer liber nu poate fi mai mare de două, a avertizat șeful Statului major anticriză după ce în presa au apărut fotografii de oamenii ieșiți în parcuri.

El a cerut ca distanța între oamenii la cozi să fie nu un metru, ci doi. Măsuri sporite de dezinfecție vor fi aplicate la companii și instituții.

Trebuie interzisă ieșirea din casă pe timp de noapte a cetățenilor

La școli și universități s-a trecut la predarea și examinarea de la distanță. Procurorul-șef Ivan Gheșev a cerut înăsprirea măsurilor. El a declarat că trebuie interzisă ieșirea din casă pe timp de noapte a cetățenilor și completarea de declarații în cazul în care vor să meargă la magazine, bănci sau farmacii, precizând ruta pe care o vor urma.

Orașul Kozludui unde se află centrala atomoelectrică bulgară a interzis ieșirea cetățenilor din case între orele 22.00 și 6.00 iar orașul și stațiunea montana Bansko, cu câteva cazuri de Covid-19, au fost izolate pe o perioadă de 14 zile de restul țării.

Președintele bulgar Rumen Radev
Președintele bulgar Rumen Radev

Președintele Rumen Radev a cerut instituțiilor să nu mai semene panică și să combată specula cu mijloacele de protecție și dezinfectare. El a anunțat că măsurile de stăvilire a epidemiei au dus la un ritm mai mic a creșterii numărului de persoane contaminate.

Trei companii au început fabricarea de măști și costume de protecție. În câteva zile vor putea fi asigurate și cantități suplimentare pentru export.

Ca urmare a deficitului de materiale de protecție, medicamente și aparate medicale o parte din medicii și asistentele medicale la două spitale din Sofia și Plovdiv și-au depus demisiile.

XS
SM
MD
LG