Primul ministru al Bavariei, Markus Söder a anunţat într-o declaraţie guvernamentală că nu exclude pentru land-ul întreg, impunerea interdicţiei de a părăsi locuinţele. Söder care a instituit deja luni starea de urgenţă în Bavaria a criticat faptul că cetăţenii nu respectă restricţiile impuse. Din cauza creşterii numărului celor contaminaţi cu virusul Covid-19, Bavaria a impus locuitorilor din regiunea Wunsiedel carantina la domiciliu.
Mai mulţi politicieni germani au declarat joi dimineaţa că, în caz de nevoie, nu se vor opune unor măsuri similare la nivel naţional. Numai astfel poate fi împiedecată apariţia unei situaţii ca în Italia, a declarat un parlamentar liberal într-un interviu radio.
Miercuri seara, cancelare Angela Merkel a cerut populaţiei să respecte recomandările emise şi să reducă la minim contactele sociale. De cînd se află în fruntea guvernului, a fost pentru prima dată să recurgă la această formulă directă, de a se adresa naţiunii într-o alocuţiune televizată.
Ea a apelat la întreaga populaţie a ţării să dea dovadă de responsabilitate şi disciplină pentru a contribui, astfel, la reducerea răspîndirii coronavirusului. Fiecare trebuie să respecte regulile de comportament impuse în ultimele zile. Criza declanşată de virus, a subliniat ea, constituie pentru Germania cea mai mare provocare de la finele ultimului război mondial.
„Cred că vom rezolva această problemă, dacă toţi cetăţenii vor înţelege că este problema fiecăruia. Lăsaţi-mă să vă spun: Situaţia este serioasă. Consideraţi-o şi dumneavoastră ca ceva serios. De la unificarea Germaniei, ba nu, de la terminarea celui de-al doilea război mondial, n-a mai existat o provocare similară care a presupus o astfel de acţiune solidară”.
Cancelara a promis firmelor care în momentul de faţă sînt confruntate cu mari probleme de funcţionare că statul le va acorda ajutoare. Merkel a liniştit şi populaţia, afirmînd că aprovizionarea cu alimente va fi asigurată. „Statul va funcţiona în continuare”, a subliniat cancelara în apelul ei, gîndit strategic şi psihologic într-o situaţie mai mult decît dramatică.
Numărul de persoane molipsite este în creştere. Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin, joi au fost înregistrate 10.999 de îmbolnăviri şi 20 de decese. Universitatea americană „Johns Hopkins” vorbeşte despre 12.327 de bolnavi şi 28 de morţi.
Diferenţele statistice se explică prin folosirea unor surse diferite, susţin autorităţile germane.
Directorul Institutului „Robert Koch”, Lothar Wieler, a cerut, de asemenea, populaţiei să respecte restricţiile impuse:
„Dacă nu reuşim în următoarele săptămîni să limităm durabil contactele cu alţi oameni, atunci e posibil ca peste 2-3 luni să avem în Germania circa 10 milioane de persoane contaminate. Asta va duce la o supraîncarcare a sistemului sanitar”.
Pe lîngă măsuri naţionale, în momentul de faţă unele land-uri federale au luat şi măsuri regionale pentru a limita răspîndirea coronavirusului. Astfel, land-ul Schleswig Holstein a interzis intrarea cetăţenilor din alte land-uri federale.
În următoarele zile vor fi readuşi în ţară aproximativ 100.000 de turişti germani aflați în străinătate...
Ministra apărării a anunţat că s-ar putea ca armata şi rezerveştii să fie mobilizaţi pentru a da o mînă de ajutor celor care se ocupă cu aprovizionarea cu alimente.
Guvernul a anunţat că în următoarele zile vor fi readuşi în ţară cei aproximativ 100.000 de turişti germani care se află în străinătate. Curse speciale au transportat miercuri circa 10.000 de turişti din Egipt, Maroc şi Tunisia. Foarte mulţi se află blocaţi, în continuare, în ţări nordafricane şi sud-americane. Ministerul Federal de Externe avertizează cetăţenii să renunţe la toate călătoriile în străinătate, în primul rînd la cele turistice.
Situaţia actuală se resimte şi în domeniul economic. Mai ales în sectorul turistic şi în gastronomie. Unele întreprinderi industriale au anunţat reducerea producţiei de automobile, de pildă. Pentru sprjinirea firmelor mici şi a persoanelor care lucrează ca liberi profesionişti, guvernul va disloca suma de 40 de miliarde de euro.
Experţi din domeniul economiei, transmite radiodifuziunea germană, susţin că o recesiune nu mai poate fi exclusă.