Linkuri accesibilitate

Alina Radu: Autoritățile au declarat carantină și stare de urgență, dar acțiunile sunt un pic diferite de interesul cetățeanului de rând


Alina Radu
Alina Radu

17 cazuri noi de coronavirus confirmate în Republica Moldova. Numărul celor bolnavi se ridică la 66 de persoane. Jurnalista Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă spune că sugerând că cetățenii au nevoie în aceste vremuri grele de autorități puternice și credibile, nu de manipulare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:51 0:00
Link direct



Alina Radu: „A fost o săptămână foarte complicată și pentru cetățeni, în primul rând, probabil și pentru autorități, că personal nu aș dori niciunui guvern să aibă această problemă în față. Partea bună din toată această tragedie globală, să zicem, este că avem de la cine învăța, pentru că aceeași problemă o au și autoritățile altor state. Acum, Guvernul Republicii Moldova trebuie să fie conștient că orice cetățean care are acces la informație despre ce se întâmplă în alte state va face comparație, va face analiză și va vrea să înțeleagă de ce autoritățile nu învață cele mai bune experiențe de la statele care se confruntă cu o problemă similară.

Nu poți să declari stare de urgență și să spui că ai deschis un cont ca cetățenii să doneze bani...

Deci, pe de o parte, autoritățile au declarat carantină și stare de urgență, dar acțiunile pe care le-au programat în cadrul acestei carantine sau stări de urgență sunt un pic diferite de interesul cetățeanului de rând. Nu poți să declari carantină și să spui oamenilor „stați acasă”, iar pe de altă parte, să spui „avem alegeri, ieșiți la vot”, nu poți să declari carantină și să zici „stați acasă”, dar, în același timp, să spui „la biserică nu ne amestecăm, că ea este autonomă și chiar dacă oamenii se duc cu sutele acolo, noi nu intervenim”; nu poți să declari stare de urgență și să spui că ai deschis un cont ca cetățenii să doneze bani. Deci, dacă ne uităm, de exemplu, Marea Britanie încă nu a declarat stare de urgență, dar a declarat că alocă peste 400 de miliarde pentru măsuri economice de diminuare a efectelor pandemiei; Germania a alocat peste 500 de miliarde de euro; Comisia Europeană a alocat mai multe miliarde pentru ca afacerile, micul business, cetățenii să nu simtă atât de mult și problema economică pe lângă problema pandemică sau cea a epidemiei propriu-zise.”

Europa Liberă: În acele bugete sunt și bani, pe când bugetul Republicii Moldova este unul auster, consumist, autoritățile mereu spun că sunt bani doar pentru salarii și pensii.

Alina Radu: „Păi dar acesta e sensul declarării unei stări de urgență! Să declari că avem această problemă și iată care este bugetul prin care noi o rezolvăm. Nu am văzut niciun fel de claritate despre, să zicem, situația economică și financiară la momentul actual și n-am văzut, cel puțin, o declarație clară a guvernului despre câți bani sunt necesari acum. Cum declari că „am deschis un cont și cetățenii să doneze sau cine vrea să doneze”, fără să spui exact de cât ai nevoie și pentru ce anume? Știe cineva acum în Republica Moldova câte teste avem, câte teste se fac, în ce locații se fac, câte aparate de respirație artificială avem și de câte prognozăm să avem nevoie? Știe cineva câți medici exact sunt implicați și ce vârste au? De ce punem medicii de peste 60 de ani la aceste munci și îi supunem acestui risc?”


Europa Liberă: Au încercat să apară anumite informații în presă că ar exista 1.000 de teste, că 500 de aparate pentru respirație artificială ar exista...

Alina Radu: „Informația trebuie să fie publică, nimeni să nu depună niciun efort s-o găsească, decât să fie foarte clar afișată pe paginile web ale autorităților publice. Iată, de exemplu, ce s-a întâmplat astăzi: ne telefonează niște cetățeni și ne spun că au un medic infectat. Noi nu publicăm informații neverificate, reporterii încearcă și contactează mai multe autorități publice medicale și toți spun: „nu avem așa caz”, ca atunci când deja totuși ne gândeam să publicăm știrea, întrucât e o chestie de interes public, să revină cineva de la minister și să zică: „apoi da, este și un medic infectat”. Cu asta nu se glumește, medicul acela a vizitat diferiți pacienți, pacienții ceia nu au fost contactați să li se spună, să fie preveniți, să se ia măsuri, să li se facă teste sau, cel puțin, să fie calmați, să li se arate că există o grijă a statului. Deci, ceea ce văd eu și este în exces, este grija unui partid. Aici avem stare de urgență, acolo se fac alegeri în interesul unui partid; aici avem stare de urgență, acolo se dau medalii sau grade de general, se fac interviuri despre cu totul altceva la televiziunile pe care le controlează Partidul Socialiștilor. Deci, e o lecție foarte dură pentru această guvernare și dacă nu va învăța că informația, chiar dacă e despre coronavirus, despre buget, despre cheltuieli, despre necesități, este informația cetățeanului și pentru cetățean, ea nu aparține guvernului, guvernul doar o administrează.”


Europa Liberă: Și în altă ordine de idei, Alina, din observațiile tale, cât de responsabili crezi că sunt cetățenii în aceste timpuri de grea încercare, pentru că întreaga lume trage obloanele, iar toate locurile care erau cândva pline de oameni devin localități-fantomă? În Republica Moldova, mai cu seamă în Chișinău, cum ți se pare această atitudine care trebuie să vină din partea cetățeanului?

Studiile au demonstrat de foarte multe ori că iresponsabilitatea vine dintr-o lipsă de informație și lipsă de formare și de educație...


Alina Radu: „Cetățeanul acționează exact așa cum a fost informat. Dacă mă trimiți pe mine acum pe o insulă necunoscută, eu voi acționa cum îmi va da prin cap, pentru că nu am avut experiență și nu am cunoscut cum să acționez. Cetățeanul e lăsat în voia sorții, pentru că cei cu micul business care aveau niște vânzări pe la Piața Centrală, niște buticuri, ei nu au din ce trăi. Noi nu știm cine sunt oamenii care umblă pe străzi, avem oameni fără locuințe. Ce să facă omul acela, unde să se ducă? E ușor să zicem că cetățeanul e iresponsabil și da, avem cetățeni iresponsabili, dar studiile au demonstrat de foarte multe ori că iresponsabilitatea vine dintr-o lipsă de informație și lipsă de formare și de educație. Dacă nu-i povestești cetățeanului ce trebuie, dacă nu-i dai de înțeles că tu ca autoritate te ocupi exact cu interesul lui, dacă vede că partidul se ocupă de alegeri atunci când e pandemie, el va zice: „Ok, voi v-ați făcut alegeri, eu am să-mi fac afacerea mea și interesul meu”. Da, este foarte urât că unii cetățeni nu respectă, dar de asta au fost alese niște autorități în fruntea oricărui stat al lumii, care să răspundă la nevoile cetățenilor, inclusiv la nevoile celor care nu au înțeles, nu au fost încă informați sau nu știu cum anume să procedeze.”

XS
SM
MD
LG