Linkuri accesibilitate

Cu o asistență medicală rudimentară, închisorile moldovene riscă să devină focare de Covid-19


Închisoarea pentru minori din Goian
Închisoarea pentru minori din Goian

Oficial nu a fost raportat niciun caz de infectare în mediul deținuților. Dar există două cazuri de infectare în rândul angajaților sistemului penitenciar: unul la Soroca și altul la Rusca.

Din închisorile Republicii Moldova ar putea fi eliberați până la 1.000 de deținuți. O solicitare, către autorități, referitoare la o amnistie, grațiere sau înlocuire a pedepselor unor categorii de condamnați pregătește Oficiul Avocatului Poporului. Motivul: sistemul medical penitenciar slab dezvoltat și în criză de personal ar lovi și mai dur în medicina spitalicească civilă, pusă și așa la grea încercare în aceste zile de pandemia Covid-19.

Cu o asistență medicală rudimentară, închisorile moldovene riscă să devină focare de Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct



În cele 17 închisori se află mai bine de 6.600 de persoane, dintre care în jur de 5.500 - condamnați deja. Oficial nu a fost raportat niciun caz de infectare în mediul deținuților. Dar există două cazuri de infectare în rândul angajaților sistemului penitenciar: unul la Soroca și altul la Rusca. Administrația Națională a Penitenciarelor dă asigurări că a luat suficiente măsuri de prevenție, astfel încât cele două persoane infectate să nu intre în contact cu deținuții. Gardienii originari din localități afectate de Covid-19 au fost plasați imediat în carantină la domiciliu.

Cu o săptămână înainte de a fi semnalat riscul real al pătrunderii virusului în cel puțin două penitenciare, Oficiul Avocatului Poporului şi câteva organizaţii neguvernamentale expediaseră un demers către Comisia pentru Situaţii Excepţionale, în care calificau drept insuficiente măsurile de carantină luate în penitenciare. Între altele, a fost invocată problema supraaglomerării închisorilor, ceea ce ar spori riscul transmiterii infecției, mai cu seamă în grupurile clasificate drept vulnerabile.

Alexandru Zubco, şeful Direcţiei prevenirea torturii în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, precizează că a fost atrasă atenția asupra lipsei echipamentelor speciale de prevenție și de tratare a infecției cu Covid-19, inclusiv în cadrul penitenciarului nr. 16 de la Pruncul cu statut de spital pentru deținuți. Riscul izbucnirii unui focar în plus de infecție este tot mai real, spune Zubco.

Alexandru Zubco
Alexandru Zubco


Alexandru Zubco: „La 19 martie am lansat un apel împreună cu Asociația Promo-LEX, Consiliul pentru prevenirea torturii și European Prison Litigation. Noi nu am primit un răspuns de la Comisia pentru Situații Excepționale. În ceea ce ține de acțiunile practice, din 100% au fost aplicate în jur de 50%. Noi am enunțat că sistemul medical penitenciar se află într-o criză mai mare decât cel civil, cât și condițiile de detenție nu permit combaterea acestui virus. Toți mizează pe faptul că ne va ocoli. Pe asta și stă, de fapt. Autoritățile nu prea au răspuns în cazul unui cod galben sau unui cod roșu în penitenciare”.

Alexandru Zubco atrage atenția că la Soroca, localitate care se situează pe poziția a treia după numărul persoanelor infectate, se află un penitenciar cu 600 de deținuți. După ce a fost anunțată infectarea cu Covid-19 a unui angajat de la închisoare, deținuții sunt extrem de îngrijorați.


Alexandru Zubco: „Avem informații de la rude și de la persoane în detenție că ei se tem, că există un fel de revoltă. Doi asistenți medicali la 600 de condamnați, vă imaginați că este ireal să facă față?! Revolta poate să apară atunci când o persoană va fi testată pozitiv. Evident că toți deținuții vor dori să fie eliberați. Să-i eliberezi pe toți nu poți. Am avut câteva eliberări cu monitorizare electronică și toate au fost un mini-eșec.”

Deținuții cu vârste de peste 60 de ani ar putea beneficia un tratament privilegiat...


Pentru a evita o îmbolnăvire în masă în închisori, militanții pentru drepturile omului optează pentru grațierea sau înlocuirea pedepselor aplicate pentru infracțiuni ușoare, non-violente, așa cum au procedat deja mai multe state din Occident, dar și din Orient. Deținuții cu vârste de peste 60 de ani ar putea beneficia un tratament privilegiat, deoarece se află în grupul de risc sporit de infectare. Experții au dedus că ar fi vorba despre un număr de 972 de deținuți sau de peste 17% din totalul celor condamnați.

Potrivit unor surse avizate, Centrul unic anticriză ar fi dispus să aplice varianta întreruperii vremelnice a executării pedepsei, dar nu s-a pronunțat, deocamdată, întrucât nu există certitudinea că cei eliberați condiționat vor respecta condițiile impuse de carantină și, mai ales, dacă ar mai fi de găsit după expirarea stării de urgență.

Previous Next

XS
SM
MD
LG