Linkuri accesibilitate

Achizițiile medicale, motiv de dispută dintre guvernare și opoziție


Ambulanța aduce un suspect de coronavirus la spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă.
Ambulanța aduce un suspect de coronavirus la spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă.

În R. Moldova, bătăliile politice la ordinea zilei sunt generate de pretențiile opoziției că puterea ar fi întârziat nepermis cu achizițiile medicale, iar pe puținele pe care le reușește totuși, le-ar frauda. Din arsenalul de acuzații cu care operează criticii puterii nu lipsește nici cea că guvernarea s-ar folosi de starea de urgență pentru resetarea fluxurilor economice. Liliana Barbăroșie relatează despre motivele acestor suspiciuni și reacțiile la ele.

Achizițiile medicale, motiv de dispută dintre guvernare și opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:48 0:00
Link direct

Interviu după interviu și emisiune după emisiune, premierul Ion Chicu se plânge pe cât de complicat este pentru autoritățile de la Chișinău să se descurce cu achizițiile de echipamente și medicamente. Pandemia COVID-19 a împins statele într-o competiție, ba chiar într-un război fără reguli. Tot ce s-ar trimite în R. Moldova ar dispare pe drum, spune premierul.

Iată și de această dată, răspunzând primarului de Bălți, Renato Usatâi, care pretinde că guvernul ar fi contractat din China viziere prea scumpe, de 55 de lei, în timp ce le-ar putea obține ieftin de la producători locali sau aduce la jumătate de preț din România - iar asta ar dovedi, potrivit lui Usatâi, că afaceriști din anturajul puterii ar încerca să-și facă averi pe timp de criză - Chicu a spus că e gata să-i plătească lui Usatâi 54 de lei de o vizieră, dacă poate să garanteze livrarea imediată a 200 de mii de bucăți.

Premierul l-a acuzat pe Usatâi de calomnie și l-a amenințat cu judecata...

Premierul a fost atât de supărat, încât l-a acuzat pe Usatâi de calomnie și l-a amenințat cu judecata.

Cel care a oferit totuși o explicație economică pentru prețul înalt al unor viitoare achiziții medicale a fost un deputat al puterii, socialistul Vasile Bolea:

Vasile Bolea
Vasile Bolea

„Avem de exemplu nevoie de 100 de mii, iar în R. Moldova se produc 1 mie. Ce faci? Apoi, nici o muscă nu zboară din Asia, cum credeți, prețul transportului nu va crește? Și acest preț de transport nu se va introduce în preț?”

Edilul municipiului Bălți nu este totuși singurul care vorbește în aceste zile despre pretinse nereguli în cadrul achizițiilor medicale efectuate de autorități. Fracțiunea parlamentară a Platformei DA, formațiune aflată în opoziție, a fost prima care a semnalat că găsește exagerat prețul din actele comisiei de situații excepționale pentru viziere, respiratoare, mănuși sau măști medicale, contractate cu trei săptămâni în urmă din China, și a cerut autorităților mai întâi transparență în achiziții, necesară ca niciodată pe timp de epidemie, spune formațiunea, iar apoi - cooptarea producătorilor locali la procesul de dotare al spitalelor.

Ion Chicu: Plătim pentru atitudinea pe care am avut-o ultimii 20-25 de ani pentru sănătate și educație
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:12:01 0:00

Această ultimă cerință a platformei Demnitate și Adevăr este alimentată de apariția frecventă în ultimele săptămâni, în reportajele de televiziune, a unor astfel de producători, care vorbesc de un imens potențial de producere, doar dacă ar mai exista și materie primă. „Companiile private mai nu strigă că deja sunt pregătite să producă tot necesarul de materiale sanitare, iar guvernul continuă să favorizeze importurile din China. Eu personal nu văd nici un fel de patriotism în așa decizii. Și nici viziune”, a comentat unul dintre deputații platformei DA, Igor Munteanu.

Igor Munteanu
Igor Munteanu

La rândul lor, nici deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate nu se lasă impresionați de plângerile premierului pe dificultățile întâmpinate la realizarea oricăror achiziții, cât de scumpe, și spun că problema de fapt e că guvernul s-a îngrijit mai mult, de la începutul crizei, cum să-i salveze președintelui Igor Dodon șansa pentru un nou mandat de președinte decât de nevoile spitalelor. Șeful acestui grup de parlamentari, Igor Grosu, a explicat la Europa Liberă motivele acestor pretenții:

Marea tragedie e că bani sunt, dar autoritățile au întârziat cu două luni în achiziții...

„Marea tragedie e că bani sunt, dar autoritățile au întârziat cu două luni în achiziții. În cel mai simplu mod, ar fi trebuit să contracteze ce trebuie de la chinezi, să închirieze transport și să aducă totul acasă. Dar partea proastă e că totul se face prin prisma campaniei electorale a lui Dodon. Pentru că sunt construcțiile celea mari, de cincinale, pe care el (Dodon) vrea să le lanseze cu pompă vara, mai aproape de toamnă.”

Guvernul a pierdut timp prețios atunci când încă achizițiile sanitare erau accesibile pe piața internațională. Neapărate, spitalele au devenit între timp ele focare de infecție, iar imensele probleme ale sistemului medical generate de economia de resurse pentru campania lui Dodon vor pune până la urmă în pericol șansele acestuia de a fi reales, comentează la rândul lui Sergiu Litvinenco, deputat al aceleiași fracțiuni:

Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

„Au trimis oamenii la război fără arme: le-a dat prin ordine obligația să trateze bolnavi cu COVID și nu le-au dat măcar niște mănuși și m ăști. Și avem deja patru spitale care au devenit focare de infecție.”

Materialele sanitare pe care se dau toate aceste dezbateri abia urmează și ajungă la Chișinău, poate pe 15 aprilie și poate cu un charter de organizarea căruia spune că se ocupă președinția, și în cazul în care va reuși, aceasta va fi prima achiziție din bani proprii a guvernului de la Chișinău de la începutul pandemiei.

Într-o dispută mai veche, în care opoziția suspectează puterea că s-ar folosi de starea de urgență pentru a reseta „sub ea” și noii săi aliați democrați fluxurile economice după încheierea regimului Plahotniuc, și PAS, și DA au mers cu contestații la Curtea Constituțională, în încercarea de a anula o serie de facilități date, sun pretextul măsurilor sociale și economice necesare în plină criză COVID, unor domenii economice considerate a fi conectate la politicieni, inclusiv duty-free-urile aparținând până acum controversatului politician fugar Ilan Șor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG