Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Se adâncește conflictul dintre președinte și prim-ministru


Boiko Borisov și Rumen Radev
Boiko Borisov și Rumen Radev
Bulgaria: Se adâncește conflictul dintre președinte și prim-ministru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00



Epidemia de covid-19 a adâncit conflictul între primul ministru Boiko Borisov și președintele Rumen Radev. Implimentarea rapidă a măsurilor antiepidemice cu caracter administrativ, care au menținut la un nivel relativ redus numărul bolnavilor fața de situația în țările vecine, au readus în topul sondajelor de popularitate pe Boiko Borisov, pe șeful Statului major anticriză, directorul Spitalului militar central gen. Mutafciiski și pe miniștrii care participă într-un mod direct la combaterea epidemiei.

Rumen Radev a pierdut poziții ajungând de la locul 1 la cel de al 5-lea în topul celor mai populare personalități. Numai 16% din cei anchetați aprobă inițiativele sale care vin în contradicție cu cele ale Statului major anticriză. 56% aprobă acțiunile primului ministru.

Conflictul între cei doi va continua pe terenul măsurilor sociale și economice ale guvernului considerate insuficiente de șeful statului, opoziția și sindicatele. Creșterea șomajului și a numărului de firme în incapacitate de plată vor putea modifica balanța de forțe.

De partea lui Borisov se află Statului major anticriză al cărui membri – cea mai mare parte administratori în sistemul medical, sunt numiți de primul ministru.

Observatorii consideră că împăcarea între președinte și prim-ministru este imposibilă. Nu este exlusă o eventuală decizie a președintelui de a trece la organizarea unui nou partid centrist.

Boyko Borisov în videoconferință cu guvernul
Boyko Borisov în videoconferință cu guvernul

Borisov a adăugat procente la ratingul său după ce a renunțat la ideea de a fi închise bisericile pentru sărbătorile creștine. În urmă unei vizite la Sf. Sinod al Bisericii ortodoxe primul ministru a declarat că nu va ordona „intervenția cu bastoane a miliției în scopul închiderii bisericilor și mănăstirilor” – aluzie la situația în perioada comunistă.

Premierul însă a adăugat că biserica va oferi într-un mod gratuit credincioșilor măști și dezinfectant. Pentru prima dată preoții nu vor distribui crengi de salcie. Se va respecta distanța recomandată.

Comentând conflictul Radev-Borisov, profesorul Evgheni Dainov a constatat că în timp ce societatea bulgară se civilizează, elita politică se întoarce la vremurile barbare. Liderii se prefac în eroi din povești de la a căror vitejie depinde salvarea poporului. Ei se comportă ca șefi de triburi barbare, consideră profesorul care conduce catedra de politologie în cea mai mare universitate prrivată bulgară.

Previous Next

XS
SM
MD
LG