Linkuri accesibilitate

Nou sistem de taxare pe șoselele din Bulgaria


Bulgaria a lansat un nou sistem cu taxe de drum pentru camioane de peste 3,5 tone și autobuze. Autoturismele vor plăti, în continuare, vignete.

Prin noul sistem de taxare care a înlocuit vignetele pentru camioane peste 3,5 tone și autobuze guvernul bulgar va asigura mai mulți bani pentru întreținerea drumurilor și construcția autostrăzii Sofia-frontiera cu Serbia, și a tronsoanelor rămase din Sofia-Varna și Sofia-Salonic.

Nou sistem de taxare pe autostrăzile din Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Taxa datorată se stabileşte pe baza distanţei parcurse (în km) de către mijlocul de transport şi în funcție de caracteristicile tehnice ale acestuia (categoria automobilului, numărul osiilor care sunt în contact cu drumul, clasa de emisii).

Camioanele vor plăti kilometrul cu între 3 și 7 stotinci (1,5-3,5 eurocenți) iar autobuzele cu între 1 și 4 stotinci (0,5-2 eurocenți).

Taxa de drum se va aplica la 803 de km autostrăzi și 2312 drumuri categoria 1. Va fi gratuită folosirea, de către camioane și autobuze, a 17 000 de km drumuri categoria 2 și 3. În județul Smolean de pildă, nu există drumuri cu plată pentru camioane și autobuze. Vignetele în cazul autoturismelor însă vor fi obligatorii.

Dacă sunteți în tranzit sau mergeți în vacanță în Bulgaria cu autoturismul, trebuie să plătiți o vignetă de 7,7 euro pentru 7 zile. Spre comparație, în România, rovinieta costă 3 euro pentru aceeași perioadă. Sticker-ul vignetei BG trebuie lipit pe parbrizul autoturismului. Taxa de drum va fi redusă la jumătate în cazul automobilelor ecologizate categoria Euro 6 sau EEV.

Există trei modalități de taxare – cu carta de drum, GPS tracker sau echipament de bord. Până la 27 martie companiile de transport auto vor trebui să monteze echipamentul necesar.

Carta de drum va putea fi cumpărată la punctele de frontieră, 500 de terminale de autoservire montate în întreaga țară, în rețeua comercială a partenerilor Agenției naționale a drumurilor (API) sau de la aplicația mobilă BGTOLL.

Șoferul introduce în ruta dorită, împreună cu punctul inițial și cel final alte până la 4 puncte intermediare. Carta este valabilă 24 de ore de la activare. Pentru orice deviere din ruta menționată va fi necesară o carta de drum suplimentară.

XS
SM
MD
LG