Linkuri accesibilitate

Vasil Bojkov, oligarhul jocurilor de noroc, urmărit de procuratura bulgară


Polița în fața casei lui Vasil Bojkov
Polița în fața casei lui Vasil Bojkov

Cel mai bogat om bulgar de afaceri Vasil Bojkov, zis Craniul, care domină loteriile private în Bulgaria, Republica Moldova și Georgia, a fost acuzat de mituire, fraude fiscale și acțiuni de corupție în fruntea unui grup criminal organizat care a acționat începând de 2014. De pe urmă tratamentului preferențial al companiilor sale din partea unor funcționari corupți, bugetul a fost păgubit numai din taxe neachitate, cu peste 250 de milioane de euro, afirmă procuratura.

La baza acuzațiilor a fost confiscată o parte din colecția sa de artă și artefacte istorice evaluată la 250 de milioane de euro. Colecția aparține însă pe hărtie nu oligarhului ci fundației „Tracia”.

Bojkov afirmă că se încearcă preluarea, de către unii concurenți, cu ajutorul statului, a afacerilor sale după modelul fostei bănci KTB – a patra ca mărime din Bulgaria, al cărui proprietar Țvetan Vasilev este fugitiv de 5 ani în Serbia.

Inițial Bojkov a anunțat că va reveni în țara pentru a răspunde acuzațiilor dar după arestarea soției a refuzat să se întoarcă. Ultima rută a avionului său personal duce spre Dubai. Experții însă afirmă că el se va putea afla într-o altă țară care nu permite extrădarea în Bulgaria. 4 din cei 5 membri ai prezumptivului său grup criminal se află în străinătate.

Ex-bankerul Țvetan Vasilev nu are probleme la Belgrad după ce justiția sârbă a anunțat că motivele menționate în cererea de extrădare sunt insuficiente.

Bojkov a intrat în afaceri la începutul anilor 90 cu birouri de schimb valutar și săli de bingo. Avântul său în domeniul jocurilor de noroc a început cu instalarea guvernului Simeon de Saxa Coburg Gotha. Tot atunci a reușit să-și legalizeze colecția de artefacte istorice. A achiziționat clădirea Palatului telefoanelor în centrul Sofiei cu intenția de a creea acolo cel mai mare muzeu al tracilor.

Prin colaboratorul său Plamen Milanov și o firmă înregistrată la Dubai Bojkov controlează practic Loteria naționala în Republica Moldova. Site-ul de investigații Bivol, partener oficial al Wikileaks, vorbește și despre legăturile sale cu oligarhul Plahotniuc.

Parlamentul din Sofia a votat ieri amendamente la Legea jocurilor de noroc prin care loteriile private dominate de Bojkov trec în componența Loteriei de stat.

A apărut informația că Bojkov a plătit zilnic mită în valoare de 5 000 de euro oamenilor săi din Comisia de stat pentru Jocuri de Noroc pentru a-i apăra interesele.

Acțiunea procuraturii și a poliției bulgare este cea mai mare din perioada tranziției.

În documente ale Ambasadei americane la Sofia publicate de către Wikileaks Bojkov este menționat în 2009 printre capii mafiei bulgare implicat în spălare de bani, tâlhărie și comerț ilegal cu artefacte.

XS
SM
MD
LG