După o lună de „îngheț”, forțat de lupta cu pandemia de coronavirus, Uniunea Europeană, mai ales țările sudice încep să-și facă griji că vor pierde anul acesta o sursă importanta, chiar vitală, de venit: turismul. Mai ales după ce săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen era citat cu sfatul „nu vă grăbiți să va planificați vacanțele de vară”.
Duminică însă într-un interviu cu publicația portugheză Expresso, von der Leyen era mai optimistă: „Sunt încrezătoare că vom găsi împreună soluții inteligente”. „Este un semn bun că începem să ridicăm unele restricții” a continua von der Leyen dar „trebuie făcut treptat, pas cu pas și cu mare atenție” a fost sfatul președintei Comisiei Europene, care, nu trebuie uitat, este la bază medic, specializată în medicina pentru femei.
Ministra austriacă a turismului, Elisabeth Köstinger a sugerat deja o soluție pentru relansarea, fie și parțială, a turismului, încă din această vară: acorduri bilaterale între țările din UE, prin care să fie liberalizate călătoriile, respectând desigur toate regulile speciale de protecție sanitară în timp de pandemie.
„Mizăm pe turism la vară” a declarat ministra într-un interviu cu „ Die Presse am Sonntag”. Reprezentanții industriei turismului au calculat că branșa va fi profund afectată, pentru mult timp, dacă nu se deschid granițele, pentru că turiștii străini reprezintă 75% din rezervări. Tursimul intern, „vacanțele acasă”, așa cum sugera cancelarul austriac Sebastina Kurz, nu este suficient.
Grecia este și mai interesată să se găsească o soluție europeană pentru relansarea turismului, fie și parțial și în condiții sanitare speciale. Turismul reprezintă, direct sau indirect, o pătrime din PIB-ul țării.
Într-un interviu cu Politico.eu, ministrul grec al turismului, Charis Theocharis, declara că singura șansă este o soluție pan-europeană. Turismul este o branșă extrem de rezistentă, crede ministrul grec, care până la urmă ar putea ajuta întreaga economie europeană să treacă peste actuala criză economică. În plus, argumenta Theocharis, „niciunde nu este mai sigur”- sanitar vorbind – „decât în țările UE”. El a sugerat crearea unei comisii de experți la nivel european, care să gândească o strategie comună și mai ales un set de recomandări sanitare: eventual testări de coronavirus la plecarea și sosirea din vacanță sau un „pașaport de sănătate” pentru turiști.
La Viena cel puțin, ministra turismului a promis că până la sfârșitul lunii aprilie, guvernul va avea o strategie de relansare a turismului, în timp de pandemie.