Linkuri accesibilitate

Covid-19: realitatea sanitară și cea politică conviețuiesc dificil la Casa Albă


Președintele american Donald Trump și Anthony Fauci, șeful Institului Național de Boli Infecțioase și unul din principalii consilieri medicali ai administrației, Washington (foto arhivă)
Președintele american Donald Trump și Anthony Fauci, șeful Institului Național de Boli Infecțioase și unul din principalii consilieri medicali ai administrației, Washington (foto arhivă)

O parte din reacțiile președintelui  Donald Trump în legătură cu pandemia de coronavirus au motivații strict politice.

Motivațiile politice ale președintelui Trump, într-un an electoral, joacă un rol în maniera în care guvernul federal american răspunde la criza coronavirus. De exemplu cele întâmplate miercuri.

Corespondență de la Washington: coronapolitics
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Președintele Trump a transmis pe Tweeter că șeful Centrului pentru Controlul Bolilor, Robert Redfield ar fi fost citat greșit în Washington Post, arătând că toamna și iarna, manifestările virusului ar putea fi mai dificil de contracarat. O seară mai tîrziu, Redfield a explicat că s-a referit la coronavirus combinat cu gripa se zonieră, dar că nu a fost citat gresit.

Wall Street Journal a publicat, tot miercuri, un articol despre erorile comise de ministrul sănătății Alex Azar la începutul manifestărilor pandemiei în America, inclusiv numirea în fruntea grupului de lucru de la minister a unei persoane care nu avea mare legatură cu domeniul. Apoi Rick Bright, persoana din minister care se ocupă cu găsirea unui nou vaccin, a declarat că a fost dat la o parte atunci când nu a fost de acord cu conducerea în legătură cu hydroxychloroquine, leacul pe care Trump l-a promovat, săptămâni la rând, și care se dovedește ineficientșsi periculos.

Bright a spus că va cere inspectorului general din minister să ancheteze politizarea activității unității sale și faptul că administrația Trump ar fi făcut presiuni asupra sa și altor oameni de știință să finanțeze firme cu conexiuni politice și programe fără merite științific.

Încă de la început, chiar și atunci când a părut că începe să creadă în pericolul virusului, președintele Trump a tolerat doar parțial opiniile știițifice, punându-și în poziții delicate echipa de specialiști, care încearca să facă față acesteo sitații fără precedent.

Pe de o parte, ei știu că egoul președintelui se cere satisfăcut, pe de altă parte doresc să prezinte publicului și personalului medical o imagine cât mai apropiată de realitate. Este o echilibristică care va fi pusă la grea încercare în următoarea perioada dacă revenirea la normalitate, prea accelerată în anumite state, agravează criza de sănătate publică.

Există o realitate paralelă în administrație: recomandările grupului de lucru de la Casa Alba și unele poziții publice ale președintelui. Până acum cele doua au coexistat, următoarea perioadă le va testa însă mai mult.

XS
SM
MD
LG