Linkuri accesibilitate

Centrul pentru Jurnalism Independent critică strategia de comunicare privind Covid-19


Anticorupție.md a stat de vorbă că Sergiu Afanasiu, directorul unei grădinițe private din Durlești, suburbie a capitalei. El susține că statul nu-și onorează promisiunile date agenților economici care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea pe timpul pandemiei de Covid-19. Bărbatul a încercat timp de două săptămâni să obțină subvenția promisă de autorități, însă a fost refuzat, pe motiv că nu există un mecanism în acest sens. Sergiu Afanasiu a precizat că a fost obligat să închidă instituția pe data de 11 martie, atunci când a fost sistat procesul educațional în întreaga țară. Pentru luna martie a achitat salariile celor 32 de angajați și a achitat la stat impozite și taxe în sumă totală de 70 de mii de lei.

Revista presei matinale cu Europa Liberă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00
Link direct

Radio Chișinău dedică un amplu articol împlinirii a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a teritoriului din stânga Prutului. În timp ce autoritățile de la Chișinău spun că România a ajutat mult la „calea europeană” a Republicii Moldova, diplomația de la București notează că evoluțiile recente de la Chișinău nu conferă garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. Analistul și istoricul Nicolae Negru subliniază că acum zece ani se deschisese o perspectivă bună pentru relațiile Chișinăului cu România și Uniunea Europeană, dar șansele s-au mai erodat între timp. „Vom vedea ce va fi în continuare, suntem într-un moment critic. Nu se știe dacă vom mai merge pe direcția europeană, se încearcă să se întoarcă oiștea de politică în direcția opusă, spre Vladivostok”, constată Nicolae Negru într-un comentariu pentru Radio Chișinău.

Într-un reportaj realizat de reporterii portalului Agora.md constată că tinerii specialiști nu par să se înghesuie să-și înceapă o carieră în mediul rural, iar cei care, motivați de anumite aspecte financiare, ajung totuși să muncească în sat, evadează negreșit după ce-și primesc plata pentru rezistență. Așa se face că în ultimul deceniu numărul dascălilor tineri, care au acceptat, după absolvirea facultății, să le predea elevilor de la sat, a scăzut simțitor. Un studiu realizat recent de Ministerul Educației arată că, în Republica Moldova, doar 10% dintre absolvenții de la specializările pedagogice se angajează în calitate de profesor sau educator. Cercetarea subliniază că dacă nu vor fi întreprinse acțiuni, în anul 2021 pensionarii vor constitui 50% din numărul total de cadre didactice care activează în sistemul educațional.

Portalul Media-azi.md publică un apel din partea celulei de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent, care solicită Ministerului Sănătății să-și respecte angajamentul pe care și l-a asumat în raport cu mass-media și anume să organizeze conferințe de presă online cu posibilitatea de a adresa întrebări live autorităților. Ministerul s-a angajat să organizeze conferințe în format extins o dată pe săptămână, pe lângă briefingurile zilnice în cadrul cărora sunt anunțate datele statistice actualizate despre pandemia de Covid-19, dar la care reprezentanții presei nu au acces. Totuși, până în prezent nu a fost organizată nicio conferință de presă, reprezentanții ministerului invocând varii motive.

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” publică un interviu cu anesteziologul Grigore Toma, originar din R. Moldova. El și-a făcut studiile la USMF „N. Testemițeanu”, apoi la Institutul de Neurochirurgie „Nicolai Burdenko” din Moscova, de pe lângă Academia de Științe Medicale din Rusia, iar de mai bine de 15 ani locuiește și activează în Statele Unite ale Americii. ZdG a discutat cu el despre sistemul medical de aici și despre cel din SUA, despre motivele plecării sale de acasă, dar și despre ce crede că va schimba virusul în viețile noastre. În opinia lui Grigore Toma, probleme de sistem au existat mereu în R. Moldova. În timpuri de criză, însă, ele se accentuează și devin mult mai vizibile. Una dintre problemele principale ale sistemului de sănătate din Moldova este remunerarea foarte scăzută a medicilor și lucrătorilor medicali, spune doctorul stabilit peste ocean.

XS
SM
MD
LG