Linkuri accesibilitate

„Nu avem suficiente date pentru estimări obiective în ceea ce privește ratele de deces” (SIC.md)


Moldova - Press Review photo
Moldova - Press Review photo

Revista presei matinale la Radio Europa Liberă.

De ce statistica deceselor Covid nu înseamnă că Moldova se descurcă bine în pandemie, explică jurnaliștii portalului SIC.md. Problema este că statistica oficială a mortalității de la Covid-19 e o oglindă strâmbă a realității, se scrie în material. „Adevărul este că nu putem face o comparație validă cu alte state la acest capitol. Din cauza unui guvern netransparent, pur și simplu nu avem suficiente date pentru estimări obiective în ceea ce privește ratele de deces”, subliniază SIC.md. În articol se mai spune că de la declarația premierului despre letalitatea joasă a noului tip de coronavirus în țara noastră, a fost atinsă de două ori cifra maximă de decese pe zi, acestea ajungând la un total de 185 de vieți omenești. „Adevăratul cost al pandemiei încă îl vom afla”, se conchide în material.

Curtea Constituțională a mai oferit guvernării o șansă de corectare, afirmă Veaceslav Negruța într-o opinie publicată de Gazeta de Chișinău. El scrie că decizia CC ar putea fi una determinantă în mersul lucrurilor aici, unde președintele Dodon a ales să pună mai presus de interesele Republicii Moldova propriile interese electorale și interesele celor de care depinde existența președintelui Dodon și a fundațiilor afiliate lui. „Guvernarea lui Dodon a primit în doar câteva săptămâni două cartonașe galbene de la Curtea Constituțională. Cine îi arată cartonașul roșu?”, scrie Negruța.

Într-un interviu pentru portalul Sănătate Info, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună a vorbit despre expirarea celor două luni de când autoritățile au instituit stare de urgență și despre pericolul COVID-19. El a precizat, potrivit sursei citate, că nu ar trebui să fie nici vorbă de relaxare. „Mai trebuie să înțelegem un lucru – Moldova este țara care nu a aplicat cele mai dure restricții. [...] Am mizat pe bunul simț și responsabilitatea fiecăruia, dar asta nu înseamnă că de mâine toată lumea se relaxează și se apucă de făcut frigărui prin pădure. Categoric, nu”, subliniază Furtună.

De dat jos Guvernul poate fi ușor, mai ales dacă Candu și Șor continuă să rupă din PDM, dar sensul de a demite Guvernul este aproape de zero, daca privești treaz la situația din țară – declarația a fost făcută de Dionis Cenușa, informează TRIBUNA. „Există foarte puține raționamente solide pentru a da jos Guvernul. Asta nu înseamnă că pe acesta nu trebuie pusă presiune de către opoziție. O gândire strategică bazată pe evaluarea costurilor și beneficiilor este imperios necesară”, a conchis Cenușa.

„Impactul răspândirii COVID-19 afectează puternic economia Republicii Moldova, iar Uniunea Europeană vine cu un ajutor de 100 de milioane de euro sub forma de asistență macrofinanciară care va ajuta Republica Moldova să pună în aplicare măsuri de combatere a efectelor crizei economice provocate de COVID-19”, a declarat europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, citat de Radio Chișinău. Spre deosebire de împrumutul rusesc, asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene este acordată în condiții avantajoase, subliniază demnitarul. „Ceea ce cerem în schimb este implementarea acelor reforme care vin tot în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova”, conchide Mureșan.

Portalul Deschide.md îl citează pe Anatol Moraru care opinează că Igor Dodon poartă măști și nu poartă mască. Autorul ironizează că dacă președintele Dodon ar fi fost amendat de fiecare dată când a apărut în public fără mască, atunci, posibil, nu ar mai fi nevoie de acel nefericit credit de la ruși. „Atunci când cetățeanul din R. Moldova este prins cu gâsca sustrasă dintr-o gospodărie străină subsioară, el răspunde cu inocență juridică: „Da’ ce numai eu fur?” Așa că, domnule Chicu, nu-i mai amendați pe oameni, când îl prindeți hălăduind fără măști de protecție”, afirmă Moraru.

XS
SM
MD
LG