„Activitățile de transport feroviar și rutier de persoane în trafic internațional”, cu alte cuvinte călătoriile cu trenul și autobuzul din și în R. Moldova, au fost permise din nou, începând de ieri, printr-o decizie a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică. Dar diavolul se ascunde în detalii și aceste detalii nu sunt de neglijat, când multe granițe rămân închise, inclusiv cele cu ambele vecine ale R. Moldova.
Anunțata reluare a curselor internaționale de pasageri rămâne a fi pentru majoritatea cetăţenilor moldoveni doar o posibilitate, nu și realitate, cel puţin până își vor deschide frontierele alte state, inclusiv România şi Ucraina.
Calea Ferată din Moldova anunţă că, deşi circulația trenurilor internaționale a fost permisă, deocamdată nu pot fi reluate cursele regulate cu trenul de la Chişinău spre Bucureşti, Iaşi, Odesa, Moscova şi Sankt-Petersburg. Şi asta pentru că România, Ucraina şi Rusia nu au reluat activităţile de transport feroviar. Deocamdată circulă doar trenurile de pasageri care fac legătura între diferite localităţi sau raioane din interiorul ţării.
În ce priveşte călătoriile cu autobuzul spre România sau Ucraina, acestea sunt admise doar pentru anumite categorii de cetăţeni. În cazul României, este vorba despre membrii de familie ai cetățenilor români sau europeni, persoane care au o viză sau un permis de ședere în România, persoane care se deplasează în interes de serviciu, dovedit prin viză şi alte categorii specifice. Prin urmare, o simplă vizită turistică în România este deocamdată imposibilă. Agenţia Naţională Transport Auto atenţionează însă că toate persoanele care vin în România din străinătate sunt obligate să respecte regimul de carantină.
România permite tranzitarea teritoriului său, inclusiv pentru cei repatriaţi, spre deosebire de Ucraina unde tranzitul rămâne deocamdată suspendat. Pe teritoriul Ucrainei pot intra doar persoanele care dețin permis permanent sau temporar de ședere în Ucraina, soții, soțiile și copiii cetățenilor ucraineni, personalul misiunilor diplomatice şi conducătorii auto antrenați în efectuarea transportului rutier internațional. Şi în Ucraina, toţi străinii care intră în ţară sunt obligaţi să stea două săptămâni în carantină.
Site-ul Gării de Nord anunță, în ziua de 27 mai, că toate cursele spre România şi Ucraina rămân suspendate. Iar pe site-ul Gării Centrale şi de Sud sunt disponibile pentru azi bilete online spre Sibiu, iar pentru mâine şi în alte localităţi din România, inclusiv Bucureşti şi Cluj Napoca, dar cu plecarea din Bălţi. Pe site se mai anunţă că, din 7 iunie, ar urma să fie redeschisă cursa Chișinău – Zatoca, cu extindere până la Karolino-Bugaz pentru „toţi doritorii să călătorească spre localitățile și stațiunile balneare ucrainene de pe litoralul Mării Negre”. Iar din 8 iunie va fi redeschisă şi ruta estivală Bălţi-Sergheevca.
Unii transportatori privaţi au anunţat reluarea curselor spre Italia, dar pasagerii trebuie să deţină acte care să confirme că merg în scop de lucru, în scop medical sau au drept de şedere în Italia.
La fel ca şi statele vecine, R. Moldova limitează accesul străinilor pe teritoriul său. Până pe 30 iunie vor putea intra în ţară doar membrii de familie ai cetățenilor moldoveni, persoane care au viză de lungă ședere sau permis de ședere, persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, persoane care călătoresc din motive de sănătate şi cele care călătoresc din motive umanitare. Nu toţi cei veniţi în R. Moldova vor fi obligaţi să respecte regimul de autoizolare timp de 14 zile, a precizat Ministra Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu:
La fel ca şi statele vecine, R. Moldova limitează accesul străinilor pe teritoriul său...
„Este vorba despre conducători auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajelor aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren, persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz, elevii/studenții, înmatriculați în instituțiile de învățământ din alte state, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ, persoanele care se deplasează în interes profesional, lucrătorii transfrontalieri, membrii misiunilor diplomatice. Dar acest regim de autoizolare nu se impune în condiţiile în care persoanele nu întrunesc criteriile care denotă caz suspect de COVID-19”.
Celelalte persoane care vor intra pe teritoriul R. Moldova vor fi obligate să completeze fișa epidemiologică și să semneze o declarație pe proprie răspundere de respectare a regimului de autoizolare pe o perioadă de 14 zile.
Transportatorii de pasageri sunt obligaţi să respecte măsurile de prevenire a infecţiei COVID-19, inclusiv să asigure unităţile de transport cu dezinfectanți și să limiteze numărul de pasageri, care vor trebui să poarte măşti.