Fostul ministru al educației Daniel Funeriu scrie că intervalul 2020-2024 ar putea fi salvat de la pierderea care se profilează acut printr-o pregătire discretă, dar metodică, a viitoarei legislaturi: de la posibila coaliție de guvernare, la listele de parlamentari, până la listele de miniștri, plus eșalonul doi și deconcentratele, astfel încât în 30 de zile de la învestire, noul guvern să funcționeze la turație maximă. Articolul, publicat de Funeriu pe site-ul G4Media, avertizează însă că sunt cel puțin trei scenarii de guvernare după parlamentarele din toamnă : o guvernare PSD+sateliți (UDMR, ALDE, PRO România), o guvernare PNL+USR-PLUS, „varianta cea mai probabilă”, dar sortită din start eșecului, din pricina blatiștilor care se ascund în aceste partide. La PNL sunt mulți blatiști cu PSD-ul, spune Funeriu, la USR-PLUS sunt „niște ciudați mesianici cărora nici bicicleta nu le-aș lăsa-o pe mână, darmite țara”). Ar mai fi și varianta unei guvernări PNL+PSD+sateliți dar fără USR-PLUS, și ea nu trebuie exclusă din calcul. De ce insistă Daniel Funeriu ca președintele Klaus Iohannis să coordoneze de pe acum, din umbră, formarea viitoarei coaliții ? Pentru că după desemnarea viitorului premier nu va mai avea nicio putere : e la ultimul mandat și așa funcționează lucrurile în România. Indiferent care va fi partidul care va da premierul, va face numai după capul lui. De adăugat că, în finalul articolului altminteri înflăcărat, Daniel Funeriu sugerează că nu speră să i se împlinească iluziile.
La ziare.com, Petrișor Peiu analizează situația economică a României și perspectivele ei. Fără urmă de optimism. Lovită simultan de trei „viruși” – lipsa de bani, dependența de importuri și nivelul ridicat al șomajului – economia românească se află „deja în ochiul unei furtuni groaznice”. Dar Parlamentul adoptă liniștit legi care cresc astronomic cheltuirea unor bani inexistenți și, în general, „politicienii noștri au rămas, cu toții, prizonierii unui an 2020 dedicat realegerii lor, nu salvării României din criza în care a intrat întreaga planetă”. Deficitul comercial al țării, mai spune analistul, este alimentat în principal de importurile din China, Ungaria și Polonia, spre care România exportă infim. Jumătate din deficit vine din două domenii în care România a excelat : industria chimică și cea alimentară, amândouă puse pe butuci de guvernările ultimilor 30 de ani.
Dan Andronic (editorialistul publicației Evenimentul zilei) a găsit modelul – bineînțeles, unul de neatins : Germania și planul de redresare economică obținut de Angela Merkel în urma unei ședințe de 21 de ore și a unui consens între ”conservatori” și „social-democrați”. Certitudinile jurnalistului : SD nu vrea de fapt să dea jos guvernul liberal prin moțiune de cenzură, știut fiind că președintele Iohannis nu le va da nicidecum guvernarea până la alegeri. PSD preferă deci să rămână în așteptare, pentru că pensiile ori se vor majora puțin, ori nu se vor majora deloc în septembrie și atunci : „Trebuie să izbucnească nemulțumirea din rândul celor care își pierd locurile de muncă, cei care își văd afacerile spulberate”.