În timp ce presa, marea majoritate a ei s-a ocupat azi mai ales de reconstituiri ale șirului de evenimente de atunci, politicienii, atât cei ai puterii, cât și cei ai opoziției și-au amintit cu anumită satisfacție că în urmă cu un an au dat jos o guvernare pe care fosta prim-ministră Maia Sandu, de pildă, o consideră „cel mai autoritar regim din ultimele trei decenii”.
Și ea, și președintele Igor Dodon, au vorbit, în mesajele lor de pe Facebook, iar președintele - chiar și într-un filmuleț video special dedicat aniversării - despre faptul că cetățenii ar fi devenit mai liberi.
Doar că în timp ce Sandu regretă că R. Moldova ar fi în continuare “la cheremul unei grupări corupte în frunte cu Igor Dodon”, care ar trebui să fie următoarea țintă, afirmă ea, atunci când vine vorba despre curățenia în țară, șeful statului și-a repetat mai ales neliniștea legată de faptul că Plahotniuc și Șor, pentru alungarea cărora în urmă cu un an își atribuie sie însuși un merit mai deosebit decât l-ar avea ceilalți lideri politici din alianța creată atunci, nu ar fi abandonat deocamdată ideea să revină la putere.
Din politicienii Platformei DA, celălalt partid al opoziției proeuropene intrată atunci în coaliție cu socialiștii, iar după debarcarea guvernului Sandu luând o anumită distanță și față de formațiunea acesteia, a comentat tema un vice al partidului, Alexandru Slusari, care a spus că are convingerea că Dodon nici atunci nu și-ar fi dorit cu adevărat debarcarea lui Plahotniuc, ci a fost împins la acest pas de circumstanțe.
Deputatul Octavian Țicu, care în urmă cu un an făcea parte din Blocul opoziției pro-europene iar acum conduce o nouă formațiune politică unionistă, a spus într-o conferință că materialele compromițătoare pe care le-ar avea Plahotniuc despre Igor Dodon i-ar permite și acum primului să-l controleze pe ultimul.
Printre observatorii de presă, evenimentul nu prea a fost luat în seamă, iar Nicolae Negru, editorialistul de la Ziarul Național, care a dedicat totuși aniversării un comentariu, este de părere că acesta are un singur efect major și acela e negativ – faptul că Rusia și-ar întărit controlul în R. Moldova. Editorialistul reamintește în același comentariu un reproș mai vechi al analiștilor la adresa opoziției pro-europene, cel că pe timpul cât au fost în coaliție cu socialiștii, ar fi făcut concesii nepermise acestora, atunci de exemplu când le-au cedat controlul asupra serviciilor secrete.
Pentru analistul Victor Ciobanu, aniversarea de astăzi a constituit un moment potrivit pentru formularea unui alt reproș la adresa opoziției pro-europene, dar mai ales a Platformei DA care promovează intens în ultimele săptămâni planul înlocuirii guvernului actual cu un altul, pro-european ca cel al Maiei Sandu, și acest reproș e că avansează scenarii irealiste, fără a avea acoperire în voturile din parlament.