Linkuri accesibilitate

China și ispita de a supune Hong Kong-ul


La un miting dedicat comemorării a 31 de ani de la reprimarea mișcărilor studențești din Hong Kong
La un miting dedicat comemorării a 31 de ani de la reprimarea mișcărilor studențești din Hong Kong

Profitând de avalanșa crizelor din sistemele de sănătate publică și socială din Occident, China își întinde tentaculele într-un teritoriu care, deși îi aparține, avea un statut de autonomie: Hong Kong.

Hong Kong a avut și până acum agenți de securitate trimiși de Beijing, dar noile legi de securitate adoptate de China se traduc prin oficializarea prezenței securității comuniste în orașul care se bucură de un statut de largă autonomie, în cadrul conceptului „o țară – două sisteme”.

China și ispita de a supune Hong Kongul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Acest statut de autonomie prevăzut în documentele care au consfințit tranziția Hong Kong-ului către China urma să fie în vigoare până în 2047. În conformitate cu noile legi, dreptul la liberă exprimare va fi îngrădit și disidenții politici primejduiți.

Statele Unite au criticat cu asprime noile reglementări, în timp ce Beijingul profită de actualele tensiuni sociale din Statele Unite pentru a încerca să sugereze o echivalență de raportare la proteste.

Departe de a fi perfecte, evoluțiile din SUA nu se pot compara cu represiunea Beijingului în timpul recentelor manifestații de protest, cu ceea ce se întâmplă cu disidenții politici sau cei care critică regimul acolo și cu disponibilitatea forțelor de ordine – securitatea și armata – de a împinge riposta, dincolo de orice norme, într-o democrație.

În SUA există un conflict social și apar excese, care sunt dezbătute liber – în societate și în presă – în încercarea de a le corecta, China este un regim comunist represiv.

Ministerul Securității de Stat este cunoscut pentru brutalitatea cu care acționează...

Operează în țară și în străinătate și monitorizează obiective politice, reține și torturează pe cei considerați o amenințare și este implicat în spionaj. Noua lege permite ministerului să acționeze neîngrădit în Hong Kong. Extrădarea în China este încă reglementată legal, începând cu tribunalele din Hong Kong, dar dacă agenții de securitate vor fi liberi să acționeze în oraș, nimeni nu-i va împiedica să răpească opozanți politici și să-i încarcereze și interogheze în China.

Securitatea chineză odată implantată oficial în Hong Kong se poate substitui forțelor de ordine de acolo profitând de noile sale puteri, fără posibilitate de recurs sau de corecție.

XS
SM
MD
LG