Linkuri accesibilitate

Un guvern sub amenințare permanentă


Mai există viață politică reală în România ?

Sau totul se reduce la confruntarea oarbă între guvernul liberal pe de o parte, iar pe de alta social-democrații cu aliații lor, formând majoritatea parlamentară și beneficiind de sprijinul unor instituții-cheie, cum ar fi Curtea Constituțională ?

Chiar și în situații limită, când în joc este sănătatea populației, e greu de găsit un limbaj comun. Președintele și guvernul doresc prelungirea stării de alertă, partida adversă refuză ideea și declară că ar fi de acord, eventual, doar cu menținerea câtorva restricții. Fostul prim-ministru Victor Ponta ține discursuri sforăitoare în care spune că oamenii vor să meargă la muncă, să-și ia salariile, să-și plătească ratele etc. Toată această nobilă pledoarie este, de fapt, fără obiect: în afara câtorva sectoare economice, în primul rând restaurantele și hotelurile, celelalte funcționează, iar dacă unele nu o fac la întreaga lor capacitate este și din pricina conjuncturii internaționale.

Strategia PSD-ului pentru viitorul apropiat devine tot mai transparentă. Partidul a amenințat în repetate rânduri guvernul cu moțiune de cenzură. Spune acum că introduce moțiunea dacă nu se dublează alocațiile pentru copii, dublare propusă de social-democrați dar formulată după ce bugetul pe acest an fusese definitivat. Mai plauzibilă e însă o altă variantă, și anume ca alianța condusă de PSD să aștepte momentul, în toamnă, când guvernul ar trebui să mărească pensiile cu 40%, lege emisă atunci când PSD era la guvernare și pe care a lăsat-o moștenire liberalilor, știind bine că o astfel de majorare este imposibilă. Ar fi un gest de-a dreptul sinucigaș, în condițiile actualei crize economice.

De ce e preferabil acel moment ? Pentru că dacă ar prelua puterea mai devreme, social-democrații ar fi ei obligați să majoreze pensiile. Așa, vor declara că toată vina aparține liberalilor, vor prelua guvernarea și se vor afla în poziție de forță la alegerile parlamentare.

Nimeni nu-i profet, știu, și e posibil ca acest scenariu să nu se confirme. Cert este însă că, mai devreme sau mai târziu, pesediștii vor fi obligați să răstoarne, prin moțiune de cenzură, guvernul liberal. Vor prefera să creeze instabilitate politică decât să-și dezamăgească și să-și piardă electoratul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG