Pandemia de coronavirus, deși e o problemă comună, a afectat diferit bărbații și femeile. Concluzia aparține experților de la UN Women Republica Moldova, care au mai constatat că în perioada stării de urgență femeile au fost mai expuse la violență domestică, la riscul de a-și pierde locul de muncă și au trebuit, mai activ ca bărbații, să poarte de grijă copiilor. În ce-i privește pe bărbați, pentru ei greul abia începe. Cercetarea arată că sunt mai predispuși să se confrunte cu reduceri salariale în următoarele luni sau chiar să rămână fără muncă, în special cei care lucrau în afara țării. O sinteză a inegalităților gender pe timp de pandemie.
Pandemia afectează cu prioritate grupuri social-vulnerabile și, din păcate, femeile s-au pomenit pe lista acestor categorii, deoarece criza sanitară a aprofundat inegalitățile de gen. Un exemplu grăitor e modul în care închiderea școlilor a afectat familiile, explică analista în politici publice Natalia Covrig, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
„Sigur că această decizie a fost una benefică la acea etapă, însă foarte puțin s-a ținut cont de cine își va asuma rolul de supraveghere a procesului educațional, dar și de instruire a copiilor. Datele noastre arată că peste 50% din femei au dedicat mai multe ore copiilor în perioada pandemiei, în comparație cu peste 30% în cazul bărbaților, deci vedem clar care au fost prioritățile în această perioadă și în ce măsură bărbații s-au implicat în activitățile școlare ale copiilor”.
Un alt efect colateral al pandemiei a fost creșterea cazurilor de violență domestică...
Pe lângă instruirea copiilor, femeile și-au asumat pregătirea mesei sau menajul în gospodărie în timp ce au trebuit să-și continue lucrul de acasă. Un alt efect colateral al pandemiei a fost creșterea cazurilor de violență domestică. Fenomenul a afectat mai ales femeile din oraș, or, cele care locuiesc la sate mai puteau căuta scăpare în ogradă, în timp ce în apartament victimele rămâneau singure în fața agresorilor.
Cifrele prezentate de Inspectoratul General de Poliție arată că în primele patru luni ale acestui an a crescut numărul de plângeri ce reclamă violență: peste 4200 în comparație cu 3400 în aceeași perioadă a anului trecut. Aceste statistici însă nu oglindesc întreaga dramă prin care trec victimele aflate în izolare. Or, deseori în preajma unei femei care suferă de pe urma violenței stă unul sau mai mulți copii.
Pe de altă parte, cercetările Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare arată că bărbaților li s-a respectat mai puțin dreptul la asigurări sociale și medicale. Și asta pentru că bărbații, spre deosebire de femei, sunt mai implicați în ceea ce experții numesc „munca neformală”, adică plătită la negru. Această stare de lucruri îi face mai vulnerabili în viitor, constată directoarea de programe din cadrul organizației, Rodica Ivașcu.
„Cunoaștem că în Republica Moldova bărbații au o pondere mai mare în realizarea acestui tip de muncă. Totodată, putem estima că în perioada crizei pandemice sau ulterior crizei va crește ponderea bărbaților în implicarea în munca informală. Ei vor fi nevoiți să recurgă la un astfel tip de muncă în contextul economic actual, fie din cauza că nu vor avea posibilitatea de a pleca la muncă peste hotare”.
Pandemia de COVID-19 a confirmat îndemnurile pe care apărătorii drepturilor omului le promovează de ani de zile: guvernele care ignoră politicile de gen atunci când își asumă decizii importante riscă să rateze șansa de a avea întreaga gama de beneficii de la constituirea unei societăți mature. Noua Zeelandă, Islanda, Taiwan sunt doar câteva dintre statele lumii care au trecut cu brio peste epidemie și toate au în fruntea țării sau a guvernelor femei, constată reprezentantul UN Women în Republica Moldova, Peterson Magoola.
„Iată de ce este esențial ca femeile, de la nivel național până la comunități mici, să ia parte la discuții și chiar să facă parte din procesul de luare a deciziilor pentru eforturile de răspuns la COVID-19, inclusiv în planificarea, bugetarea și monitorizarea la toate nivelurile. De asemenea, este important să se sprijine în continuare inițiativele care protejează și promovează drepturile femeilor”.
Experții care au analizat cele câteva luni de pandemie și-au exprimat îngrijorarea că munca pe care au depus-o ani la rândul pentru a diminua inegalitățile dintre femei și bărbați ar putea fi compromisă, ceea ce nu va întârzia să dea de știre acolo și când nu te aștepți.