Linkuri accesibilitate

 „Mafia a pierdut astăzi marfa”.  (Premierul Chicu despre cazul deputatului Gațcan/AGORA)


Revista matinală a presei.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

După ce șeful fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, a anunțat că Ștefan Gațcan, care a trecut marți la „Pro Moldova”, a renunțat la mandat, AGORA difuzează un șir de știri, în care mai mulți deputați ai Pro Moldova, printre care Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Corneliu Padnevici, au apărut într-o transmisiune LIVE de la porțile Președinției, afirmând că Gațcan ar fi fost sechestrat de socialiști, forțat să-și depună demisia și ținut la Președinție. Tot „Pro Moldova” a făcut publică o plângere adresată Procuraturii în care Gațcan reclamă „hărțuirea, intimidarea și șantajul” la care a fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputați ai PSRM. La rândul său, deputatul PAS Dumitru Alaiba a solicitat secretarului general al Parlamentului Adrian Albu să-i fie puse la dispoziție în cel mai scurt timp toate imaginile din 1 iulie din sediul Legislativului în care apare Ștefan Gațcan. Pe de altă parte, premierul Ion Chicu a venit cu o remarcă în cadrul ședinței Guvernului - „Mafia a pierdut astăzi marfa”. Președinția, la rândul ei, a emis un comunicat în care susține că deputatul Ștefan Gațcan nu se află în incinta instituției, contrar celor afirmate de deputații Pro Moldova, care au pichetat clădirea. Într-un final, Gațcan însuși a apărut într-o înregistrare video, pe fundalul unei vii, în care afirmă că este bine, dar că nu va comunica cu nimeni un timp, pentru că are nevoie de reabilitare.

  • Portalul ANTICORUPȚIE notează că, la o lună după ce a fost trimis pe banca acuzaților primul învinuit în dosarul contrabandei cu 1,6 milioane de euro la Leușeni - șoferul TIR-lui, procurorii nu mai au persoane învinuite pe acest caz. Adriano Dulghier, pretinsul milionar care s-a declarat proprietarul banilor, continuă să aibă calitate de bănuit și să fie cercetat în libertate. Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ion Caracuian, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), a comunicat că în prezent se lucrează „cu proprietarii banilor, dar și cu organizatorii contrabandei”.
  • ARGUMENTÎ i FAKTÎ v MOLDOVE trece în revistă presupusele infracțiuni ale deputatei Ruxanda Glavan, care a părăsit PDM și s-a alăturat partidului „Pro Moldova”, iar acum se numără printre autorii moțiunii simple împotriva ministrei Sănătății Viorica Dumbrăveanu. Publicația, care o numește pe Glavan „Împărăteasă a medicamentelor”, rezumă un șir de articole apărute în presă, în care aceasta este acuzată că, pe vremea când deținea funcția de ministru a Sănătății, ar fi monopolizat procesul achizițiilor publice, folosind Agenția Medicamentului și Ministerul pe care îl conducea.
  • COTIDIANUL (cotidianul.md, 200701) constată că ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, îl contrazice pe președintele Igor Dodon. După ce acesta anunța vinerea trecută că ceremoniile cu până la 50 de invitați sunt permise, Dumbrăveanu a precizat că, indiferent de numărul de invitați, sunt interzise petrecerile de orice fel: cumetrie, nuntă, etc. Interzicerea ceremoniilor până la data de 15 iulie se regăsește și în decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, spune ea.
  • „Brigada lui Slava” sau cum și-a infiltrat Platon procurorii potriviți în anturajul conducerii PG”, titrează DESCHIDE.MD, subliniind că este greu de închipuit cum un personaj de anvergura afaceristului Veaceslav Platon, cu „renume internațional”, poate fi eliberat în doar câteva săptămâni, după ce a fost condamnat la închisoare pe ani buni, în mai multe dosare. „Platon a folosit formula clasică - s-a aliat cu dușmanul dușmanului său, care în iulie era Igor Dodon, înfricoșat de o posibilă revenire a lui Vlad Plahotniuc în Moldova. Încă în iulie anul trecut se vorbea despre inițierea negocierilor dintre Dodon și Platon, intermediarul fiind Vladimir Țurcan, cel care la scurt timp după aceasta a ajuns președinte al Curții Constituționale”, insistă portalul.
  • MOLD STREET scrie despre cazul „elicopterelor produse la Criuleni”, care ar putea fi un nou atac raider. Asta ar reieși din spusele omului de afaceri Iurie Ceban, tatăl proprietarului hangarului, care susține că elicopterele depistate de forțele de ordine la Criuleni nu erau destinate vânzării și sunt doar niște machete folosite pentru teste. După ce machetele au fost sechestrate, iar feciorul său și alte câteva persoane au fost reținute pentru 72 de ore, Iurie Ceban afirmă că au fost sechestrate mai multe componente aflate în stadiu de testare, iar aceasta, de fapt, ar putea duce la distrugerea afacerii. Mold-Street mai menționează că, deși Procuratura anunța că majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii ”afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene, atât Iurie Ceban, cât și feciorul său Igor Ceban, care este proprietarul firmei Datadot SRL, care deținea hangarul, sunt cetățeni ai Republicii Moldova și locuiesc la Chișinău.
  • SĂNĂTATE INFO scrie că majoritatea spitalelor raionale și republicane din nordul Republicii Moldova sfidează normele legale și continuă să nu publice contractele semnate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), la începutul fiecărui an. Din 12 instituții verificate, doar două au publicat contractele pe paginile lor web. Este vorba despre Spitalul Raional Fălești și Spitalul Clinic Republican Bălți. Un lucru remarcat de jurnaliști în cadrul documentării este că unii directori nu știu denumirea paginii web a instituției și nici ce fel de informație trebuie să conțină aceasta, iar unele spitale nici măcar site nu au.
  • Invitat la TV8 Dereck J. Hogan, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, a declarat că organele procuraturii trebuie să se pronunțe în cazurile migrării deputaților din Parlamentul Republicii Moldova. Diplomatul este de părere că parlamentarii pot să aleagă să-și schimbe la un moment dat formațiunea politică doar dacă aceștia sunt ghidați de propriile convingeri. „Dar dacă acest traseism e legat de bani, asta desigur nu este bine și e chiar ilegal. Eu sper că autoritățile relevante, inclusiv procuratura, trebuie să investigheze ce se întâmplă exact, iar cei vinovați să fie trași la răspundere, dacă există cazuri de corupție”, a declarat Dereck J. Hogan în emisiunea „Cutia Neagră” de la tv8.
  • ZIARUL DE GARDĂ atrage atenția la faptul că încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, prin care a fost respins demersul lui Vladimir Țurcan privind suspendarea executării hotărârilor prin care acesta a fost demis din funcția de președinte al Curții Constituționale (CC), iar Domnica Manole a fost aleasă în fruntea instituției, a provocat nedumerirea avocaților care reprezintă CC în acest litigiu. Deși aparent este o încheiere inofensivă, prin emiterea ei, completul de judecători de la Judecătoria Chișinău a acceptat să examineze, în premieră, hotărâri emise de Plenul Curții Constituționale.
XS
SM
MD
LG