Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: Nu cred într-un guvern pentru care votează împreună Năstase, Sandu, gruparea „Șor” și „Pro Moldova” lui Candu


Chiar dacă este criticată de guvernare, opozitia spune ca moțiunea de cenzură a fost un test pe care l-au susținut 47 de deputați și acest număr este suficient ca alianța PSRM-PDM să conștientizeze că majoritatea se poate clătina cu ușurință. Europa Liberă l-a întrebat pe analistul politic Alexei Tulbure ce consecințe are eșecul suferit de opoziție dacă guvernul Chicu continuă să-și ducă mandatul.

Link direct

Europa Liberă: Ce urmări are eșecul suferit de opoziția parlamentară, când executivul condus de Ion Chicu a supraviețuit moțiunii de cenzură?

Alexei Tulbure: „Guvernul își va continua activitatea, opoziția, într-un fel, și-a slăbit condițiile de start pentru campania electorală și, într-un fel, le-a consolidat după scandalurile cu filmele cu punga cu bani, unde apare Dodon cu Plahotniuc și cu Iaralov, i-a fost subminată imaginea dlui președinte.

După acest eșec, el și-a revenit un pic...

Vedeți că tot mai mult și reprezentanții opoziției vorbesc despre necesitatea asigurării alegerilor democratice. Deci și opoziția nu s-a condus sau Platforma DA și cei care au semnat moțiunea nu s-au condus atât de grija populației, situației din țară, cât de ceea cine va controla resursa administrativă în timpul campaniei electorale.”

Europa Liberă: Și totuși, deputații din opoziție spun că această moțiune de cenzură a fost un test despre care ei cred că l-au susținut. 46 de deputați cu „pentru” și s-ar putea să se mobilizeze și pentru o a doua moțiune de cenzură. Ce șanse ar avea o a doua moțiune de cenzură? S-ar găsi atât de repede voturile care nu au ajuns?

Alexei Tulbure: „Nu-i atât matematica importantă, după mine, cât calitatea acestor voturi, pentru că dacă dai jos guvernul, vrei totuși o alternativă. Eu dintre cei care votează pentru demiterea acestui guvern nu văd un potențial care ar fi capabil să ducă la formarea unui executiv mai bun. Eu nu cred într-un guvern pentru care votează împreună Năstase, Sandu, gruparea „Șor” și „Pro Moldova” lui Candu; eu nu cred că-i posibil un astfel de executiv, în principiu.”

Europa Liberă: Acum s-a spus despre discuțiile pe care le-au purtat și cei din Platforma DA, și cei din PAS cu liderul democraților, Pavel Filip. Pavel Filip în parlament a avut un discurs destul de înflăcărat. Fostul premier a decis să-l facă pe românul, știind bine că în alianța cu socialiștii acest lucru pare nefiresc. Va fi curtat și în continuare Pavel Filip?

Alexei Tulbure: „Posibil va fi curtat în continuare, însă conceptul acestui nou guvern, cu care a ieșit Platforma DA, că ei își asumă guvernul și toți ceilalți trebuie pur și simplu să voteze demiterea acestui guvern, instaurarea următorului și, probabil așa vede Platforma DA, trebuie să voteze și inițiativele cu care va veni guvernul, fără să pună întrebări sau să se opună ș.a.m.d. Deci, asta-i un vis, așa, e o utopie formulată, dar în realitate asta nu va lucru, în primul rând; în al doilea rând, eu vă spun că vine în contradicție cu poziția Partidului Democrat, care a fost expusă atât de Diacov, cât și de Filip, când spuneau că noi avem cinci miniștri; miniștrii lucrează, totul e clar, noi avem anumite responsabilități ș.a.m.d.

Care este raționamentul refuzului la acești cinci miniștri și votarea unui alt guvern? De ceea ce se întâmplă acum în țară sunt responsabili și aceștia din PD, adică atunci când iese Platforma DA și spune că totul e rău, că-i guvern-catastrofă, ei se referă și la PD, și la miniștrii din PD. Ar reieși că ei trebuie să recunoască că sunt parte a unui guvern-catastrofă, după care, disciplinat, să voteze demiterea propriului guvern, pe urmă, disciplinat, să voteze un guvern nou din care noi nu am auzit niciun nume...”

Europa Liberă: Despre nume au spus că dl Slusari era potențial candidat pentru funcția de premier, dl Munteanu ar fi ocupat funcția de ministru de Externe...

Alexei Tulbure: „Da, da, da... Trei nume, noi în guvern avem nouă. Bine, dar nici în sensul combaterii crizei sanitare, nici în sensul administrării lucrurilor în economie, nici în sensul protecției sociale a populației noi n-am auzit nimic, în afară de cele 12 lozinci. Eu pot să scriu 24 de lozinci, 36 post să scriu, chiar și 48 de lozinci pot să scriu și poate chiar mai bune decât cele care au fost formulate de Platforma DA. Asta schimbă realitatea în vreun fel? Lozincile nu schimbă nimic și în asta-i problema, nu în matematică.

Problema e că noi n-am văzut alternativa – de ce acest guvern va fi mai bun?

De ce trebuie să vină, ei ne-au explicat, pentru ca ei să controleze resursa administrativă. Dar va fi guvernul acesta mai bun sau nu? Nu ne-au convins.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. ați zis că cei din opoziția democrată vor continua să-l curteze pe Pavel Filip și Partidul Democrat...

Alexei Tulbure: „Da, da, da...”

Europa Liberă: Și vor reuși să-l pețească?

Alexei Tulbure: „Nu văd premise. Dacă chiar ad absurdum presupunem că PD-ul actual, cu Filip în frunte, va cădea de acord, au să voteze ei împreună cu Candu? Vedeți că acum noi urmărim un conflict acut și acest conflict se dezvoltă între Candu, Filip ș.a., dintre gruparea pro-Plahotniuc și anti- Plahotniuc, cum se numesc ei. Eu nu cred, nu îmi pare prea probabilă toată treaba asta.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, Igor Dodon și fruntașii socialiștilor insistă pe ideea de a se ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Acum am auzit și despre un alt scenariu că, dacă și dacă își dă demisia Ion Chicu sau opoziția reușește prin a doua moțiune de cenzură să dea jos acest guvern, atunci oricum Ion Chicu rămâne interimar cu guvernul său, dar se apropie și mai repede ziua alegerilor parlamentare anticipate.

Alexei Tulbure: „Da, dacă există o strategie politică, dar eu nu știu dacă socialiștii acum, probabil au măsurările lor, eu nu știu dacă ei sunt cointeresați imediat după alegerile prezidențiale să aibă alegeri anticipate.”

Europa Liberă: În funcție dacă câștigă liderul lor informal, dacă se înscrie în cursa prezidențială sau nu.

Alexei Tulbure: „Păi da, adică trebuie să fii precaut, această pauză de câteva luni, din noiembrie până în martie-aprilie, între alegerile prezidențiale și cele parlamentare – ea este și legală, este și logică, și dacă nu a fost posibil de organizat, dar oricum, chiar dacă imediat se dizolvă parlamentul, oricum alegerile în primăvară au loc.

Pentru asta pledează și PAS, pentru asta pledează și Partidul Socialiștilor. În cazul în care câștigă Dodon și dacă guvernul rămâne în picioare, Guvernul Chicu rămâne în picioare până la alegeri, atunci se consolidează această coaliție și nu văd necesitatea alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: Se vorbește că ar fi existat o înțelegere între PSRM și PD că, după alegerile prezidențiale, funcția de premier sau de spicher trebuie să aparțină PD-ului.

Alexei Tulbure: „Da, adică pot să producă o resetare sau o schimbare pe interiorul coaliției, fără participarea altor forțe și cei care rămân în afară, rămân în afară. Pot să se mai întoarcă cineva din ăștia plecați din PD, să se mai întoarcă sau să încerce Igor Dodon să ademenească încă câțiva de la Șor, de exemplu, ca să consolideze majoritatea. Adică, dacă câștigă Igor Dodon, pe departe nu-i logic ca să insiste asupra alegerilor anticipate parlamentare, în cazul în care se consolidează poziția socialiștilor și a coaliției PD-PSRM.

Eu nu cred că moțiunea a produs o catastrofă etc...

La multe nu mă așteptam de la inițiativa Platformei, pentru că utopică era și pregătită nu prea bine, dar ceea ce m-a afectat mai mult e faptul că erau gata să voteze cu niște oameni împotriva cărora au luptat mulți-mulți ani, adică trebuie să fie totuși o consecvență. Platforma Demnitate și Adevăr... Unde-i demnitatea și unde-i adevărul acum? Trebuie totuși să te ții de principii și de valori, pentru că altfel nu mai înțelegi ce-i bine, ce-i rău, cine are dreptate, cine n-are dreptate.”

XS
SM
MD
LG