Linkuri accesibilitate

Autoritățile ruse așteaptă un aflux de doritori să obțină cetățenia Rusiei


Autoritățile ruse spun că numărul doritorilor de a obține cetățenia Federației Ruse ar putea să crească în viitorul apropiat, în special al celor din așa-numita vecinătate îndepărtată. De pe 24 iulie au intrat în vigoare amendamentele care permit străinilor să obțină un pașaport rusesc printr-o procedură simplificată.

Ziarul oficial Rossiyskaya Gazeta a publicat luni, 27 iulie, un interviu cu general-locotenentul Valentina Kazakova, șefa Direcției migrațiune din ministerul rus de Interne, care amintește că, potrivit noilor amendamente, străinii doritori să obțină cetățenia rusă nu mai sunt obligați să renunțe la cetățenia pe care o dețin deja. Eliminarea acestei restricții din lege, crede Kazakova, îi va determina pe mulți dintre străinii care dețin o viză de reședință în Rusia să ceară acum cetățenia rusă. În plus, pentru obținerea cetățeniei nu mai este necesar certificatul privind sursele de venituri, care a rămas însă obligatoriu în cazul cererii pentru viza de reședință.

Totodată, noua lege permite cetățenilor Republicii Moldova, Ucrainei, Belarus și Kazahstan să solicite cetățenia rusă, imediat după ce au obținut viza de reședință, fără să mai aștepte cel puțin 5 ani - restricție care exista în legea veche.

Potrivit generalului Valentina Kazakova, în Rusia locuiesc peste 240 de mii de persoane care dețin o viză de reședință și intră sub incidența procedurii simplificate de obținere a cetățeniei ruse.

În regim simplificat vor putea obține un pașaport rusesc și studenții străinii care au absolvit instituții de învățământ din Rusia și au rămas să muncească legal în țară timp de cel puțin un an, și nu trei, cum se cerea conform vechilor prevederi.

XS
SM
MD
LG