Linkuri accesibilitate

SUA: Djokar Țarnaev, absolvit de pedeapsa capitală pentru atacul de la Boston, din 2013


Djokar Țarnaev
Djokar Țarnaev

O instanță federală de apel din Statele Unite a respins condamnarea la moarte a cecenului Djokar Țarnaev, condamnat pentru participarea sa, împreună cu fratele său, la atacul terorist asupra participanților la Maratonul din Boston, din 2013, care a ucis trei persoane.

Instanța de apel de la Boston a decis un nou proces pentru a determina ce pedeapsă ar trebui să primească Țarnaev. Toți cei trei judecători ai completului de la instanța de apel au convenit că sentința cu moartea trebuie schimbată.

Un juriu federal l-a găsit pe Țarnaev, în vârstă de 27 de ani și naturalizat cetățean american, vinovat de toate cele 30 de acuzații ce i s-au adus și l-a condamnat la moarte în 2015, la puțin peste doi ani după ce el și fratele său mai mare au detonat două bombe artizanale în apropierea liniei de sosire a Maratonului de la Boston. Fratele lui Țarnaev, Tamerlan Țarnaev, a murit în confruntarea cu poliția la câteva zile după atentat.

Judecătorul care a decis rejudecarea procesului a menționat că Țarnaev „își va petrece restul zilelor în închisoare, singura problemă rămânând să fie decisă este dacă va muri sau nu prin executare.”

Avocații lui Țarnaev au susținut că este imposibil pentru clientul lor să aibă parte de un proces echitabil la Boston, invocând presiunea publică asupra sa.

Ca urmare a atacului celor doi frați, trei oameni au murit și alți 260 au fost răniți, unii dintre ei foarte grav.

XS
SM
MD
LG