Linkuri accesibilitate

Un cetățean moldovean și-a recunoscut vina în „dosarul Infraud”, firma acuzată în SUA de furtul a peste 500 de milioane de dolari


Cetățeanul rus Serghei Medvedev, cofondatorul Infraud, arestat la la Bangkok, februarie 2018
Cetățeanul rus Serghei Medvedev, cofondatorul Infraud, arestat la la Bangkok, februarie 2018

Valerian Chiochiu, cetățean moldovean în vârstă de 30 de ani, s-a declarat vinovat de conspirație și alte acuzații în legătură cu o organizație despre care Departamentul de Justiție din SUA a declarat că este responsabilă pentru furtul a 568 de milioane de dolari din întreaga lume.

Recunoașterea vinovăției de către Chiochiu vine la o lună după ce cofondatorul și administratorul Organizației Infraud, Serghei Medvedev, din Rusia, a pledat și el vinovat pentru acuzații similare. Departamentul de justiție american a spus că Organizația Infraud a păgubit oameni, comercianți și bănci din Statele Unite și din alte țări. De-a lungul istoriei sale de șapte ani, se crede că cei aproape 11.000 de membri ai organizației au vizat peste 4,3 milioane de carduri de credit, carduri de debit și conturi bancare din întreaga lume.

Rețeaua de infractori a fost demontată în 2018, iar furturile obținute de organizație sunt în valoare totală de peste jumătate de miliard de dolari.

Potrivit rechizitoriului, Organizația Infraud a fost creată în 2010 de Medvedev și Sviatoslav Bondarenko, de 34 de ani, din Ucraina. Bondarenko nu a fost încă prins. Funcționând sub sloganul „În Fraud We Trust” („Credem în fraude”), membrii organizației Infraud au folosit un forum online pentru achiziționarea, vânzarea și diseminarea identităților furate, cardurile de debit și de credit compromise și alte informații bancare. Departamentul de Justiție a anunțat în februarie 2018 că 36 de persoane au fost acuzate pentru presupusa implicare în conducerea Organizației Infraud. În acel anunț, Departamentul american de justiție a anunțat că autoritățile internaționale de aplicare a legii au arestat 13 inculpați din Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Franța, Italia, Kosovo și Serbia.

XS
SM
MD
LG