Marea majoritate a țărilor văd în Internet un mijloc de a îmbunătăți comunicarea. Dar din ce în ce mai multe doresc că această comunicare să asculte de reguli impuse de stat.
În timpul manifestațiilor de protest care au precedat alegerile și continuă și acum, regimul din Belarus a blocat o parte a comunicării pe Internet, o tactică folosită de guverne autoritare, în ultimii ani în Iran, India, Rusia, Etiopia, Burma și alte țări.
America intenționează să îngrădească accesul la platformele, proprietate chineză, TikTok și WeChat, care sînt accesibile în întreagă lume, din rațiuni de securitate națională. Turcia a adoptat luna trecută o lege prin care regimul controlează ce este postat pe rețelele de socializare. În iunie, India a interzis câteva aplicații între care și TikTok, după ciocniri militare la frontieră cu China. Încercările de control vizează și infrastructură internetului și spațiile de stocare a informațiilor. Statele Unite și Uniunea Europeană au o dispută în legătură cu locurile în care sunt stocate informații ale utilizatorilor europeni. O decizie recentă a celui mai înalt tribunal din Uniunea Europeană arată că acesta nu are încredere că dreptul cetățenilor europeni la confidențialitate este apărat, odată ce informația trece Atlanticul.
Statele Unite sunt, în special, preocupate de ascensiunea Chinei, pregătind să interzică și alte aplicații din acea țară, să împiedice că aplicații digitale americane să apară în dispozitive chineze și cerând altor țări să evite să folosească cabluri submarine chinezești, utilizate pentru comunicații digitale. Din ce în ce mai multe guverne cer marilor platforme de socializare să stocheze informațiile în propria țară, în locuri unde guvernele respective au acces. Grupări pentru drepturile omului și Facebok arată că astfel de decizii pot permite unor regimuri autoritare să folosească în scopuri nefaste informații personale.
Până acum aceste eforturi de localizare a Internetului – China făcând pași mari în această direcție, având practic propriul sau Internet și reducând accesul rețelelor străine – nu au afectat caracterul global al acestui instrumente de comunicare. Dar experți avertizează că riscul fărâmițării, contrar ideii inițiale de comunicare globală neîngrădită, există și poate deveni ireversibil.