Linkuri accesibilitate

De ce au blocat agricultorii intrarea în Chișinău?


Sute de agricultori și-au intensificat vineri presiunea asupra guvernului, blocând timp de câteva ore cel puțin una din șosele de intrare în Chișinău.

În timp ce primarul socialist al capitalei, Ion Ceban, a cerut poliției să nu permită accesul tractoarelor în oraș, premierul Ion Chicu le-a spus fermierilor că cererea de a le tripla despăgubirile promise este imposibil de îndeplinit.

De ce au blocat agricultorii intrarea în Chișinău?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:16 0:00
Link direct

Revolta agricultorilor, care a luat amploare în această săptămână, are loc după ce seceta le-a înjumătățit recolta de cereale. Președintele Igor Dodon susține însă că în spatele protestului ar fi opoziția, care ar pregăti atmosfera înainte de alegerile prezidențiale.

Agricultori „la limita răbdării” au venit să protesteze la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

Traficul pe una din șosele principale de la intrarea în Chișinău, cea dinspre Hâncești, a fost obstrucționat o vreme vineri de către protestatari, urmare a interdicției de a se deplasa cu tractoare – în jur de 250 de unități - la locul autorizat pentru protest într-o margine a urbei. Interdicția a urmat unei solicitări formulate în ajun către șeful de la interne de primarul socialist al capitalei, Ion Ceban, care a lăsat de înțeles că un oraș cu străzi în plină reconstrucție nu e un loc bun pentru un protest însoțit de tehnică agricolă.

Poliția, care a anunțat că vor urma sancțiuni, pentru nerespectarea regulilor întrunirilor și a măsurilor sanitare pe timp de pandemie, dar și obstrucționarea traficului. a format și ea la un moment dat un cordon în fața protestatarilor, ca să le împiedice intrarea în oraș cu tot cu tractoare,

De când au început în urmă cu câteva zile, mai întâi în două raioane de sud dintre cele mai afectate de secetă, protestele agricultorilor au generat din partea autorităților mai multe eforturi de slăbire a tensiunilor.

Pe 11 august, la chemarea democraților, parlamentari ai opoziției și puterii au constituit un grup de lucru comun care să caute împreună soluții.

Joi, 13 august, premierul Ion Chicu a mers la întâlniri cu agricultorii în cele două raioane - Ștefan Vodă și Căușeni, iar vineri, în timp ce protestatarii se aflau blocați la intrarea în Chișinău, premierul s-a întâlnit la guvern cu asociații și federații de fermieri, apoi cu parlamentarii din grupul de lucru.

Potrivit premierului, dar și a președintelui Igor Dodon, 1 mie de lei per hectar – în total 200 de milioane de lei - este tot ce-și poate permite bugetul, deocamdată, pentru compensarea pierderilor la recolta de cereale semănate în toamnă. Protestatarii cer mai mult, iar opoziția îi susține, afirmând că lipsa de generozitate a guvernului s-ar explica prin dorința de a economisi bani pentru campania electorală a președintelui.

Dacă ați ști cât de îndatorați suntem, v-ați pune mâinile în cap

Andrei Dînga, unul dintre liderii agricultorilor de la Ștefan-Vodă, fost gastarbeiter în Marea Britanie, care și-a decis în urmă cu câțiva ani întoarcerea acasă și investirea în agricultură, dar acum se luptă cu falimentul, a explicat la Europa Liberă pe ce se bazează revendicările protestatarilor, printre ele instituirea stării de urgență în agricultură: „Dacă ați ști cât de îndatorați suntem, v-ați pune mâinile în cap. Și e problematic să reeșalonezi la bănci datoria dacă nu avem aceste certificate de forță majoră și declarată această stare excepțională. Apoi, cu această state excepțională noi am putea să facem un aple către guvernul României, către organizațiile internaționale, către FAO, către BM, ca să ne ofere granturi și, cel mai important, să ridicăm toate gospodăriile mici și mijlocii din genunchi. Pentru că oameni nu înțeleg ce se întâmplă, dar holdingurile mari care au ocupat practice toate terenurile, așteaptă ca fermierii mici și mijlocii să falimenteze și să le preia terenurile. Iar fără fermierii mici și mijlocii satele noastre o să „oară.”

Despre oprirea tractoarelor să nu intre în capitală, Andrei Dînga crede că ar arăta problemele cu democrația cu care se confruntă un stat desovietizat în urmă cu trei decenii:

“Până acum nu am avut probleme cu poliția, de aceea abia acum am înțeles că trăiesc totuși într-un stat polițienesc, unde la comandă este restricționat circulația, dreptul la protest. În țările euiropene, fermierii ies pașnic cu tractoarele, cu mile pe trasee mari, și nimeni nu- oprește, doar le asigură siguranță rutieră. Nu, la noi tot timpul ne provoacă. Nu e bine,. Sperăm vreodată să ne debarasăm de sistemul acesta sovietic, polițienesc. ”

Atât președintele, cât și premierul cred în general că intransigența protestatarilor s-ar explica prin afilierea lor cu opoziția, pe care ar ajuta-o să se pregătească de prezidențiale.

„Văd că unii agricultori au început să blocheze străzile, s-au suit pe tractoare și s-au pornit – a propos, interesant câtă motorină consumă un tractor de la Ștefan Vodă până la Chișinău – poate mai bine arau sau semănau câteva hectare cu motorina ceea? Părerea mea. Dar voi decideți – cine vă utilizează și cu ce scop. Ceea ce vor acei politicieni care încearcă să vă utilizeze – căderea guvernului sau ceva - de la asta nu apar bani suplimentari la buget. De la asta nu apar 4 miliarde de lei, ca să vă dea 3 mii de lei la ha... ”, a declarat vineri Igor Dodon în cadrul emisiunii sale de pe Youtube, Președintele răspunde.

Pe de altă parte, subdezvoltată și nepregătită să facă față schimbărilor climaterice, agricultura din R. Moldova se confruntă în acest an și cu suferințe mari cauzate de secetă. Autoritățile deja au declarat compromisă jumătate din recoltă, dar totodată le reproșează agricultorilor că nesocotesc alte greutăți ale economiei, amplificate în acest an de un deficit enorm și de o criză pandemică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG