Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: neafilierea ultimilor deputați plecați din PDM „ca paravan pentru a gravita în jurul socialiștilor”


Miting pro-PDM la Chișinău, în anii de glorie ai formațiunii
Miting pro-PDM la Chișinău, în anii de glorie ai formațiunii

Punct de vedere săptămânal, în dialog, despre ultimii doi evadați din tabăra democrată.

Evoluțiile recente din Partidul Democrat, după ce încă doi membri ai partidului au părăsit formațiunea devenind deputați independenți, este subiectul pe care Vasile Botnaru l-a discutat cu istoricul și comentatorul politic Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: neafilierea ultimilor deputați plecați din PDM „ca paravan pentru a gravita în jurul socialiștilor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Partidul Democrat în frunte cu Pavel Filip a înregistrat săptămâna trecută două noi dezertări răsunătoare: deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc au părăsit fracțiunea parlamentară democrată, după care, imediat au și fost excluși din partid.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Drept răspuns, peste câteva zile, conducerea democrată s-a trezit cu două organizații teritoriale mai puțin. Organizațiile partidului din raioanele Cahul și Florești, de care erau responsabili cei doi deputați, solidare cu aceștia și în semn de protest împotriva excluderii lor din partid, au părăsit în bloc Partidul Democrat, declarându-și neafilierea politică în structurile elective locale.”

Europa Liberă: Haideți să dăm un pic filmul înapoi și să ne amintim că Partidul Democrat voia să spună că a dat la teasc tot ce era Partidul Democrat și nu mai sunt posibile evadări, adică s-a curățat de elemente corupte, cum spunea Pavel Filip și se uita încrezător spre ziua de mâine. Dar vedem că plecarea lui Andronachi și Nichiforciuc iarăși pune problema Partidului Democrat ca o victimă a traseismului politic, mai ales însoțit de aceste evadări masive ale unor organizații primare. Admitem că ele au fost fidelizate de cei doi transfugi. În plus, acești doi deputați care au evadat n-au îndrăznit totuși să meargă spre „Pro Moldova” sau spre socialiști. De ce continuă această hemoragie politică?

Gheorghe Cojocaru: „Da, la momentul actual, după o serie de dezertări în lanț din primele luni ale acestui an, Partidul Democrat a ajuns să numere, practic, o treime din numărul de mandate obținute la alegerile parlamentare din 2019. Majoritatea transfugilor din Partidul Democrat au format, într-adevăr, grupul „Pro-Moldova”, câțiva au aderat la Partidul lui Ilan Șor, iar ultimii doi s-au declarat neafiliați.

Cei mai recenți plecați din PD s-au plâns însă, ca și cei de dinaintea lor, de marginalizare...

Dacă până acum aproape în toate cazurile celor care părăseau partidul conducerea democrată găsea o singură explicație, și anume niște oferte tentante de ordin pecuniar din partea adversarilor formațiunii, de data aceasta explicația livrată este alta și mai mult de ordin tehnic, invocându-se pierderea legăturilor cu partidul și cu fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat. Cei mai recenți plecați din PD s-au plâns însă, ca și cei de dinaintea lor, de marginalizare, acuzând conducerea în frunte cu Pavel Filip de capturarea proceselor decizionale în interese proprii.”

Europa Liberă: Deci am putea înțelege că nu li s-a dat voie mai aproape de butoane, de manivele. Și totuși de ce Andronachi și Nichiforciuc s-au declarat neafiliați și n-au ajuns în brațele socialiștilor, de exemplu, așa cum se spunea?

Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, cei doi deputați probabil puteau face acest pas și ceva mai devreme, în orice caz se pare că plecarea acestora n-a luat prin surprindere conducerea Partidului Democrat. Poate că s-a urmărit prin această manevră slăbirea Partidului Democrat din perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale, dar mult mai important este unde au plecat cei doi deputați și cum se vor poziționa în continuare din punct de vedere politic.”

Europa Liberă: Adică, dacă își vor „comercializa” voturile în funcție de interese? Ce efecte ar putea avea, până la urmă, această nouă contracție a fracțiunii parlamentare a democraților, care, așa cum spuneați Dvs., va trebui să aibă un cuvânt de spus în prezidențiale? Așa doar promiseseră.

Gheorghe Cojocaru: „Da, neafilierea le-ar putea servi celor doi deputați mai curând ca paravan pentru a gravita în jurul Partidului Socialiștilor, cu care, după cum a transpărut în spațiul public, ar avea mai multe de împărțit în comun și, în primul rând, în sfera unor afaceri private. Dacă democrații au acum cu doi deputați mai puțin, socialiștii vor avea, de facto, cu doi mai mulți și suma parlamentară va rămâne aceeași, totodată este de presupus că și resentimentele vor cântări mai greu în balanța raporturilor dintre cele două partide.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG