Fruntașul democraților, Pavel Filip, a venit cu o propunere către trei partide parlamentare cu privire la demararea dialogului pe platforma parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA, în cadrul căreia să fie discutată situația din domeniul sănătății, situația din agricultură și subiectul cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din toamnă. Pentru editorialistul Gazetei de Chișinău, Mircea V. Ciobanu pare ciudată ideea liderului democraților de a înainta opoziției o invitație la discuții, partid pe care îl califică inexistent de facto în legislativ.
Mircea V. Ciobanu: „Eu tare aș vrea să existe pentru problemele stringente un fel de Pacea de la Snagov, în care, par exemple, să semneze toți un acord că nu avem o altă orientare politică decât calea europeană. Și atunci toate partidele politice, indiferent de ideologia lor și de poziționarea pe eșichier, ar putea să se împace. Nu-i exclus că o asemenea pace mică poate fi și pe probleme stringente, nu numaidecât din astea strategice. Iată acum avem COVID-ul, avem situația în agricultură, avem un an școlar care încă nimeni nu știe cum o să se înceapă cu adevărat și parcă ideea ar fi bună. Mie mi se pare puțin ciudat că ideea vine de la Partidul Democrat, cel mai inexistent, de facto, dintre toate formațiunile parlamentare.”
Europa Liberă: Și tocmai PD se vrea în rol de mediator, pentru că ei își asumă acum și responsabilitatea, și meritul să adune dreapta și stânga la aceeași masă de discuție?
Mircea V. Ciobanu: „Da, și mai este încă ceva, dacă intenția chiar este cea anunțată, e bizar nu că vine de la un partid fără o pondere cât de cât importantă, dar că vine de la un partid de guvernare, or, partidele care guvernează chiar nu au decât să iasă din criza aceasta pentru că au toate pârghiile, banii sunt la ei. De fapt, ce ar trebui să facă opoziția? Dacă lipsesc anumite mecanisme parlamentare, înseamnă că ei trebuie să vină cu propuneri, cu modificări legislative, cu decizii ale parlamentului, așa cum vine orice guvern, adică, de fapt, ar trebui chiar guvernul să vină, nu partidul.”
Europa Liberă: Tocmai astăzi democrații anunță că au exclus doi membri din Partidul Democrat, pe Nichiforciuc și Andronachi, despre care tot fruntașii Partidului Democrat ziceau că demult nu-i mai regăsesc în fracțiunea PDM, că ei s-ar fi aflat mai mult în barca socialiștilor.
Mircea V. Ciobanu: „Se pare că nimic nu mai poate surprinde aici, în politica noastră, dar văd că pot să mai existe, pentru că, dacă există această coaliție de guvernare și ea este exact așa cum tot o declară nu doar socialiștii, ci și liderii Partidului Democrat, Dumitru Diacov sau ex-premierul Filip, în cazul de față chiar este ciudat, pentru că cei doi demult fac parte din cercul socialist, deci, ei nu sunt cei care pleacă la cealaltă formațiune – „Pro-Moldova”. Eu așa am înțeles, că ei sunt oamenii cei mai apropiați și care au făcut permanent joncțiunea, adică au insistat pe joncțiunea aceasta, pe liantul acesta dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor așa că stau acum și zic dacă nu cumva se vor mai produce niște surprize, poate că Partidul Democrat în sfârșit va înțelege că prea multe ofense li se aduc, prea mult sunt umiliți de Dodon și echipa lui și vor declara că actul de guvernare nu mai este în comun odată ce se sapă și la rădăcina copacului aliat.”
Europa Liberă: Președintele Igor Dodon a salutat această posibilitate ca cele patru componente politice din parlament să poarte dialog și s-a arătat mulțumit că au rămas în afara dialogului deputații din grupul „Pro Moldova” și cei din Partidul „Șor”.
Mircea V.Ciobanu: „Ei, iată aici eu aș avea ceva de reproșat prietenilor de la Platforma DA și PAS. Mie mi se pare că răspuns la solicitarea Partidului Democrat ar fi trebuit să fie convocarea ședinței extraordinare, dar nu de o zi, dar probabil de durată, a parlamentului, adică o situație care nu mai poate permite ca parlamentul să se afle în vacanță, este o stare excepțională, nu pentru că e decretată, ci pentru că ne aflăm în această stare. Și în cazul de față, ce înseamnă să se adune patru formațiuni când poate să se adune parlamentul, dacă cei care au venit cu propunerea au nevoie de un sprijin parlamentar?
Sprijinul parlamentar este parlamentul, nu niște grupări parlamentare și mie mi se pare că acesta ar fi trebuit să fie răspunsul. Eu înțeleg că aici sunt și reproșurile celor care spun că Dodon aici împarte și stăpânește foarte frumos, adică în sens că i-a înlăturat pe cei câțiva care parcă formau o majoritate antiguvernamentală, ca să zic așa, în parlament și în felul acesta își face majoritatea lui largă, ceea ce în principiu cam asta ar însemna, aproape că ne apropiem de situația când, de facto, guvernează un partid, dar împarte responsabilitatea guvernării deja nu cu două formațiuni, dar cu toate patru.”
Europa Liberă: Și atunci ar putea să fie ademeniți deputații din fracțiunile PAS și PDA ca să nu mai vină cu a doua moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu?
Mircea V. Ciobanu: „De ce ar trebui să-i discriminezi pe cei din grupul lui Andrian Candu sau pe cei din grupul Șor în măsura în care ar trebui să votezi niște legi care ar ameliora situația, dacă ar fi vorba de legi sau ar veni cu un suport real și eficient pentru oamenii din agricultură? Deci, aici eu nu văd o mare problemă, dar în măsura în care orice mică discriminare o faci, adică luăm decizia acești oameni și nu ceilalți, asta înseamnă că deja participi la ceea ce s-ar numi actul guvernării. Și e o guvernare care sigur că i-ar conveni foarte mult lui Igor Dodon, un fel de înțelegere națională în care nimeni nu mai critică pe nimeni, dar normal ar fi chiar să se ia decizii de comun acord cu toate formațiunile, dar asta să nu însemne că se exclud toate criticile asupra actului guvernării, care – cum să zic? – o moțiune de cenzură poate să apară și imediat după ce au convenit la anumite lucruri pe care trebuie să le facă toți azi.”
Europa Liberă: Credeți că PAS și PDA nu-și dau seama că ar putea să nimerească în plasa intereselor celor de la guvernare?
Mircea V. Ciobanu: „Ei ar trebui să aibă iată acum o claritate, că, până la urmă, ei pot să întoarcă puțin discul, numai că se vor supăra cei din grupul lui Andrian Candu și ceilalți, pentru că ei pot să spună: „Uitați-vă, dacă vedeți că nu puteți face lucrul acesta aflându-vă la guvernare cu Partidul Socialiștilor, facem o altă alianță de guvernare toate forțele progresive, proeuropene și încercăm să ieșim din situație schimbând guvernarea”. Pentru că asta este – când o guvernare nu merge, trebuie s-o schimbi cu alta.”
Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, ar avea de câștigat Igor Dodon în ajunul alegerilor prezidențiale, pentru că el de fiecare dată acreditează ideea că, dacă PAS și PDA merg în brațele lui Candu și Șor, atunci se identifică cu grupări oligarhice?
Mircea V. Ciobanu: „Sigur că riscurile întotdeauna sunt și riscă toți, dar mie mi se pare că în cazul în care cineva ar vrea să se schimbe puterea, ar vrea să se schimbe președintele țării, să fie altcineva președinte, în cazul de față trebuie să riști, pentru că stând cuminți în bancă, vom perpetua această situație.
Soluția ar fi foarte simplă, uitați-vă că nu prea iese nimic, așa, cam un sfârâiac a ieșit din toată tentativa aceasta de a face front comun și a sparge toate barierele, până la urmă, până și cei care au venit cu inițiativa au rămas cu buza umflată. Mă refer la Partidul Democrat, pentru că nici deciziile nu au fost așa cum și-au dorit, neînțelegerile așa și au rămas, iar ei uite că se simt tot mai neputincioși. Vă dați seama că, dacă ceva ar fi reușit aici, atunci avea să spună Dumitru Diacov: „Ați înțeles cine vine cu propuneri raționale și cu conciliere națională?”. Uite că nu a ieșit nimic și atunci, dacă nici din asta n-a ieșit nimic, înseamnă că perspectivele lor sunt mai sumbre decât au crezut ei. Eu înțeleg că ei acum se agață și de un pai și deocamdată ei văd paiul așa, pe lângă barca lui Dodon, dar asta nu-i pe multă vreme.”