Linkuri accesibilitate

UE va impune sancțiuni unor demnitari belaruși, OSCE se oferă să medieze între Lukașenka și opoziție


Ministrul german de externe Heiko Maas împreună cu omologii săi din Uniunea Euroepană, Berlin, 28 august 2020.
Ministrul german de externe Heiko Maas împreună cu omologii săi din Uniunea Euroepană, Berlin, 28 august 2020.

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit impunerea de sancțiuni unui număr de 20 de demnitari din Belarus, bănuiți că au luat parte la fraudarea alegerilor din prezidențiale din 9 august și la reprimarea sângeroasă a protestelor generate de rezultatul acestui scrutin, pe care președintele Aleksandr Lukașenka pretinde că la cîștigat cu unanimitate de voturi. Ședii diplomațiilor europene au spus că e posibil ca la un moment dat și Lukșenka să fie inclus pe lista celor sancționați.

Între timp, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-a oferit în 28 august să medieze între Lukașenka și opoziția din Belarus, care susține că scrutinul din 9 august a fost măsluit de regimul de la Minsk.

Iar asistentul secretarului de stat american Stephen Bieguna scris pe Twitter tot în 28 august: „este clar pentru toată lumea” că recentele alegeri prezidențiale din Belarus au fost „frauduloase”. „Acesta nu e un concurs între Est și Vest, și cu siguranță nu un concurs între Rusia și Statele Unite. E o bătălie între un conducător și popriul său”, a mai spus demnitarul american pe Twitter.

Între timp, Aleksandr Lukașenka a promis să riposteze impunînd propriile sale sancțiuni împotriva a două state vecine membre în Uniunea Europeană, Polonia și Lituania. Agenția rusă de știri Interfax relatează că Lukașenka le-a cerut membrilor guvernului său sugestii pentru devierea rutelor comerciale din porturile lituaniene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG