A început un an școlar dificili din cauza pandemiei de coronavirus, care va cere mult spirit de improvizație și flexibilitate din partea copiilor, profesorilor și părinților dar și a autorităților. Complicații și imens de multe semne de întrebare și necunoscute nu sunt numai în R. Moldova, ci în toată regiune.
Fără tradiționalele careuri solemne şi în condiţii de maximă precauție, marea majoritate a şcolilor publice şi private din R. Moldova şi-au reluat activitatea. Au mers la școală de 1 septembrie elevii din 1233 de școli. 19 instituții rămân deocamdată închise pentru că se află în carantină sau nu au fost pregătite suficient ca să corespundă rigorilor antiepidemice, a anunţat la un briefing ministrul Educației Igor Șarov.
Aproape 65 la sută din școli vor organiza lecțiile cu prezența fizică a tuturor elevilor și profesorilor în clase, respectând normele sanitare. Celelalte şcoli au optat pentru un model de instruire combinat, inclusiv organizarea învățământului în două schimburi şi alternarea lecțiilor obișnuite cu cele de la distanță. În cele 19 școli rămase închise din cauza carantinei sau condițiilor neadecvate, procesul educațional va fi organizat online în următoarele cel mult două săptămâni. Ministrul Șarov a precizat că aceste date statistice sunt în continuă schimbare.
Părinții nu sunt obligaţi să achite taxe pentru procurarea dezinfectanţilor
Măsurile sanitare pentru a preveni răspândirea infecției de COVID-19 în şcoli includ, între altele, un triaj matinal al elevilor cu luarea temperaturii la intrarea în școală, păstrarea distanței sociale în clase și în pauze, asigurarea cu echipamente de securitate individuală şi cu dezinfectanți, a amintit ministrul Igor Şarov: „Atenționez public şi în mod repetat părinții nu sunt obligaţi să achite taxe pentru procurarea dezinfectanţilor în instituţiile de învăţământ.”
În municipiul Chişinău, unde majoritatea şcolilor au un număr mare de elevi, organizarea anului de studii în condiţiile pandemiei este mult mai dificil, constată viceprimarul capitalei Angela Cutasevici. Majoritatea şcolilor din municipiu au optat pentru un model de instruire combinat, iar Primăria Chişinău a elaborat o platformă pentru a informa părinţii şi elevii despre modelul selectat de fiecare școală. Nimic nu este însă deocamdată bătut în cuie, sugerează Angela Cutasevici:
„Nu exclud că peste o săptămână managerii vor veni și cu alte propuneri de modele, pentru că e una când e scris pe hârtie și e desenat cumva reieșind din toate, pentru că absolut toți managerii sunt extrem de responsabili și au evaluat toate riscurile, au evaluat toate posibilitățile lor atât tehnice, cum le permit spațiile claselor și resursa umană, dar cu siguranță vor fi și alte modificări, ne-am propus ca să le revedem cu managerii după o săptămână de activitate. Pentru noi ar fi foarte important să găsim o formulă magică pentru Chișinău, astfel ca să avem un proces aproape similar pentru toți.”
Începutul anului școlar atipic generează dificultăţi şi ridică semne de întrebare nu doar în R. Moldova, dar şi în statele din regiune, în care revenirea la școală la fel este o prioritate, iar educaţia de la distanţă rămâne doar un plan B.
În statul vecin Ucraina, anul școlar a început pe 1 septembrie în ciuda restricțiilor de carantină și a creșterii numărului de persoane infectate cu COVID-19, relatează serviciul ucrainean al postului nostru de radio. Instituțiile de învățământ şi-au reluat activitatea, dar trebuie să respecte măsuri antiepidemice, inclusiv purtarea măștilor şi dezinfectarea spaţiilor. Autoritățile ucrainene au elaborat şi un set de instrucțiuni pentru instituţiile şcolare cum să procedeze în cazul în care se confirmă un caz de infectare cu coronavirus printre elevi sau profesori. Clasa în care se depistează cel puţin un caz va fi trimisă în autoizolare, iar lecţiile se vor petrece online. Managerii şcolari pot decide să închidă întreaga instituţie şi să continue procesul educaţional la distanţă.
În Federaţia Rusă, administraţiile şcolilor vor avea libertatea să decidă dacă instituie carantina în cazul apariției unui focar de infecție cu coronavirus în instituție. Toate şcolile din Rusia şi-au reluat din 1 septembrie activitatea în format tradiţional, iar pentru a preveni răspândirea infecţiei de COVID-19 a fost anulat orarul unic, adică pentru diferite clase lecţiile încep şi se încheie la ore diferite, la fel şi recreaţiile.
În România, şcoala va reîncepe din 14 septembrie, iar felul în care se vor desfășura orele va depinde de trei scenarii diferite, funcţie de situaţia epidemiologică, scenariul verde presupune prezenţa fizică a tuturor copiilor la școală, potrivit scenariului galben, doar preșcolarii, elevii din clasele primare şi cei din clasele absolvente vor veni zilnic la şcoală, iar ceilalţi prin rotaţie. Potrivit celui mai sumbru scenariu toți elevii vor face şcoală online.