Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere Ungariei să renunțe la decizia de a-și închide frontierele


Ungaria va trebui să renunțe la decizia de a-și închide frontierele din cauza pericolului izbucnirii unui nou val de coronavirus, a declarat reprezentantul Comisiei Europene, Ylva Johansson. Comisia Europeană consideră că decizia autorităților de la Budapesta încalcă integritatea spațiului Schengen. Potrivit Ylvei Johansson, Comisia va contacta în cel mai scurt timp autoritățile maghiare pentru a clarifica informații despre închiderea frontierelor.

Pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, Ungaria şi-a închis de marți frontierele pentru cetățenii străini, dar a anunțat luni seara excepții pentru turiștii din Cehia, Slovacia și Polonia. Accesul le este permis numai celor care pot dovedi că nu sunt purtători de coronavirus, prezentând rezultatele unui test efectuat recent.

Granițele Ungariei rămân în continuare deschise pentru tranzit și micul trafic de frontieră.

Astăzi, Uniunea Europeană va discuta din nou despre armonizarea măsurilor de securitate luate de fiecare țară în parte, pentru a preveni extinderea pandemiei de coronavirus, dar și pentru a menține „în viață” Spațiul Schengen de liberă circulație, se arată într-o propunere înaintată de președinția germană. Aceasta pornește de la premisa că „există voința politică” în toate capitale europene vizate pentru o astfel de armonizare a regulilor de circulație. Se propune stabilirea unor criterii unice de utilizare și interpretare a datelor despre pandemia de Covid-19, de clasificare a țărilor în funcție de evoluția locală a pandemiei și a unor reguli comune de securitate sanitară.

Dacian Cioloș, fost premier al României, astăzi europarlamentar și lider al grupului „Renew Europe” (din care face parte partidul președintelui Franței, Emmanuel Macron) a cerut crearea unui mecanism de coordonare „rapidă și eficientă” între Comisia Europeană și Consiliu care să stabilească reguli comune de circulație între țările din spațiul Schengen, relatează Politico.eu. Un mecanism la care ar urma să participe și Parlamentul European pentru a asigura „un control democratic” al procesului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG