Linkuri accesibilitate

Rusia respinge acuzațiile Germaniei că Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok


Alexei Navalnîi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că analizele politicianului de opoziție Alexei Navalnîi efectuate în Rusia nu au descoperit nicio urmă de substanțe toxice. „Până la transportarea pacientului la Berlin, la noi în țară au fost efectuate analize complexe, conform tuturor standardelor internaționale, și nu a fost depistată nicio substanță otrăvitoare”, a spus Peskov.

Guvernul de la Berlin a anunțat, miercuri, că analizele de sânge ale politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, făcute la un laborator militar german, atestă „fără echivoc” prezența unui agent chimic neurotoxic din categoria Noviciok – o armă chimică sovietică, folosită în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, acum doi ani, în Marea Britanie.

Ministerul de externe de la Moscova a reacționat aseară, declarând că acuzațiile autorităților germane „nu sunt bazate pe fapte concrete și dovezi”. Moscova spune că Berlinul refuză să facă schimb de informații în cazul lui Navalnîi, reproșând părții germane că ar încerca să pretexteze astfel pretinse „măsuri de răspuns” împotriva Rusiei.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat mai devreme că va discuta cu partenerii din NATO și UE despre o reacție comună la otrăvirea lui Navalnîi, împotriva căruia, potrivit ei, s-a comis o crimă. Lideri parlamentari germani au spus, la rândul lor, că nu exclud noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Premierul britanic Boris Johnson a promis să asigure victoria justiţiei asupra celor care se fac responsabili de otrăvirea opozantului rus. „Guvernul Rusiei trebuie să explice ce s-a întâmplat cu Navalnîi”, a spus Johnson.

Spicherul Consiliului național de securitate al SUA, John Ullyot, a acuzat Rusia de folosirea repetată a substanței toxice Noviciok și a promis sancționarea celor implicați în otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Politicianului rus i s-a făcut rău subit pe 20 august, când se întorcea cu avionul la Moscova dintr-un oraș siberian. A petrecut două zile într-un spital din Omsk, după care a fost transportat la Berlin. În vârstă de 44 de ani, Navalnîi rămâne în secția de terapie intensivă, în comă indusă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG