Linkuri accesibilitate

Țihanovskaia cere ONU să impună sancțiuni regimului Lukașenka


Svetlana Tihanovskaia, vorbind la întâlnirea informală a Consiliului de Securitate ONU, 4 septembrie 2020
Svetlana Tihanovskaia, vorbind la întâlnirea informală a Consiliului de Securitate ONU, 4 septembrie 2020

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, a cerut ONU să impună sancțiuni regimului Lukașenka și să condamne acțiunile violente ale forțelor de ordine din Belarus.

Svetlana Țihanovskaia a participat la o reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată situației din Belarus și numeroaselor cazuri de violență împotriva protestatarilor pașnici care au cerut un nou vot echitabil și transparent după alegerile prezidențiale din luna august, pe care le consideră trucate.

„Lukașenka nu mai reprezintă Belarusul”, a declarat Țihanovskaia, subliniind că „regimul Lukașenka a intrat în faliment în ochii națiunii bieloruse”, iar „națiunea nu trebuie să fie un ostatic al unei singure persoane care a uzurpat puterea”.

Activista bielorusă a cerut, de asemenea, reprezentanților ONU să utilizeze toate mecanismele pentru ca Minskul să admită grupuri de monitorizare în țară.

Svetlana Țihanovskaia a cerut încă o dată eliberarea tuturor deținuților politici, inclusiv a soțului său, Serghei Țihanovski, precum și a tuturor persoanelor care au fost reținute în timpul protestelor din Belarus din ultimele săptămâni.

Reuniunea informală a Consiliului de Securitate al ONU a avut loc conform așa-numitei „formule Arria”, care nu presupune participarea tuturor membrilor săi. Cu toate acestea, astfel de întâlniri determină adesea includerea unor subiecte pe ordinea de zi a discuțiilor Consiliului de Securitate și al ONU.

Organizatorul întâlnirii de astăzi, care a avut loc într-un format video, a fost Urmas Reinsalu, ministrul de Externe al Estoniei, țară care, la fel ca și alte state baltice, a impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Lukașenka și a conducerii Belarusului pentru falsificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Coorganizatori ai evenimentului au fost Statele Unite, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Islanda, Polonia, Canada, România, Ucraina și Danemarca.

Discursul activistei bieloruse a provocat însă o reacție negativă din partea reprezentantei ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Potrivit acesteia: „Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să se ocupe de problemele care amenință pacea internațională”, în timp ce discursul Svetlanei Țihanovskaia la ONU este „un eveniment organizat în scopuri politice și de propagandă”.

În ceea ce privește rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Belarus, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe le-a catalogat ca fiind „o afacere internă a Belarusului”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG