Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a citi despre un conflict dintre doi vecini din raionul Rezina care mocnește de 13 ani, în timp ce autoritățile nu se grăbesc să-l soluționeze. Sergiu Hanganu, proprietarul pensiunii Hanul lui Hanganu din satul Lalova, susține că vecinii săi de vizavi, frații Serghei și Iurie Gârlea, au ocupat ilegal o parte din terenul public, pe care au construit un gard din beton și au amenajat o parcare. Construcția celor doi frați stă în calea apelor pluviale, direcționându-le spre gospodăria lui Hanganu. Bărbatul a sesizat mai multe autorități, însă fără succes. De partea cealaltă, frații Gârlea spun că deţin acte care le-ar permite ocuparea terenului public. Ancheta a pornit de la o sesizare pe Harta Corupției.

Pensiunea Hanul lui Hanganu a devenit în ultimul deceniu un fel de carte de vizită a comunei Lalova, dar şi a raionului Rezina, în ce priveşte utilizarea resurselor istorice, culturale şi naturale din teritoriu şi posibilităţile turismului rural pentru dezvoltarea economică şi socială a localităţii. Sergiu Hanganu a fondat pensiunea în gospodăria părinţilor, situată într-un loc pitoresc, între două râpi. Pentru ca şi teritoriul adiacent să corespundă rigorilor unei întreprinderi care prestează servicii de turism, în anul 2007, dânsul a obţinut permisiunea Consiliului comunal să amenajeze, pe bani proprii, terenul public din faţa pensiunii și să creeze şi un sistem de epurare a apelor reziduale. Ulterior, autorităţile comunei au examinat și alte variante de amenajare a teritoriului adiacent pensiunii, dar şi gospodăriilor vecine, variante propuse de fraţii Serghei şi Iurie Gârlea. Cum au evoluat lucrurile, aflați de pe portalul nostru.

La rubrica dosare de corupție citiți despre dosarul Glorinal. Vasile Chirică, principalul fondator și directorul companiei de construcții Glorinal, a primit mandate de arestare, fiind acuzat de abuz de serviciu. Avocații lui Chirică susțin că procurorii i­-au recalificat ilegal fapta clientului lor într-un alt articol din Codul Penal, pentru a putea aplica arestul. Solicitat de reporterii portalului anticoruptie.md, Constantin Jaman, unul din avocații lui Chirică, a precizat că procurorii au recalificat fapta din escrocherie în abuz de serviciu. Ala Raevschi, un alt avocat în dosarul Glorinal, ne-a declarat că deține probe cum că este un atac raider pentru preluarea afacerii, cu implicarea angajaților din organele de drept și că l-a anunțat despre presupusele abuzuri pe procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri aflați că la Liceul Teoretic Măgdăcești ar exista un focar de infecție. Despre asta a scris într-o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md un grup de părinți. Aceștia sunt alarmați că instituția activează cu prezența fizică a elevilor în sala de clasă, chiar dacă reprezentanți ai administrației și ai corpului didactic ar fi testați pozitiv la coronavirusul de tip nou. Administrația liceului a negat că mai mulți profesori ar fi infectați și a acuzat fosta directoare a instituției, care a pierdut recent concursul pentru șefia liceului, că ar răspândi mesaje eronate. De partea cealaltă, ex-directoarea Liceului Teoretic Măgdăcești respinge acuzațiile. Toate circumstanțele le aflați pe portalul Anticoruptie.md.”

XS
SM
MD
LG