Linkuri accesibilitate

Ambasadorul UE la Chișinău cere adoptarea amendamentelor la Codul electoral înainte de alegeri


Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, în cadrul unui interviu oferit Valentinei Ursu la Soroca, 12 iulie 2020
Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, în cadrul unui interviu oferit Valentinei Ursu la Soroca, 12 iulie 2020

Uniunea Europeană cere adoptarea modificărilor legislației electorale, altminteri ar plana suspiciunea asupra lor.

După ce socialiștii din majoritatea parlamentară de la Chișinău, dar și șeful statului au semnalat că legislația electorală nu mai poate fi modificată înainte de scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko le cere totuși autorităților să adopte modificările sprijinite de Comisia de la Veneția, în caz contrar „va exista un factor de risc ca alegerile să nu fie considerate libere și corecte”.

Ambasadorul UE la Chișinău cere adoptarea amendamentelor la Codul electoral înainte de alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

După ce socialiștii din majoritatea parlamentară de la Chișinău, dar și șeful statului au semnalat de mai multe ori că legislația electorală nu mai poate fi modificată înainte de scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, ambasadorul european, Peter Michalko le-a cerut totuși luni autorităților de la Chișinău să adopte modificările sprijinite de Comisia de la Veneția:

Standardele democratice, standardele electorale trebuie îmbunătățite

„Aceste schimbări care au fost evidențiate în opinia Comisiei de la Veneția trebuie să fie adoptate”, a spus el. „Standardele democratice, standardele electorale trebuie îmbunătățite ca să corespundă standardelor internaționale pentru alegeri. Aici este vorba despre procese care au început cu mult timp înainte, chiar cu recomandările Curții Constituționale din 2016. Și este necesar ca aceste recomandări să fie adoptate și făcute parte a legislației electorale, ” a mai spus diplomatul.

Modificările, care ar trebui să sancționeze minciuna mediatică, discursul de ură, implicarea politică a clerului în campanie și transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare, au fost blocate în parlament de majoritatea parlamentară, care a spus că e nevoie de o opinie a Comisiei de la Veneția, iar când au recepționat recomandarea acesteia să fie adoptate, nu a mai revenit asupra subiectului.

Săptămână trecută, în cadrul emisiunii sale “Președintele răspunde”, Igor Dodon a repetat că timp pentru adoptarea modificărilor nu ar mai fi rămas, întrucât campania electorală ar fi în toi, și a acuzat opoziția că ar fi torpilat adoptarea lor, chiar dacă atunci când s-a opus amendării codului electoral, opoziția avea în vedere alte modificări, criticate și de Comisia de la Veneția, cum ar fi cea legată de restrângerea zilei de votare, cu două ore, ceea ce pe fundal de pandemie nu putea să fie agreat de nimeni, mai ales de opoziție.

Ambasadorul Michalko spune, însă, că Chișinăul a avut suficient timp pentru trecerea măsurilor, din 2016 când au fost recomandate de Curtea Constituțională, și a sugerat că neadoptarea lor acum ar aduce riscuri de credibilitate viitorului scrutin:

„Sunt riscuri ca alegerile să nu fie considerate libere și corecte, deci este important ca autoritățile să facă totul ca să fie prevenite aceste probleme,” spune Michalko.

Referindu-se la justiție, diplomatul european a revenit la criticile mai vechi ale UE legate de lipsa de progres în investigarea furtului bancar, dar a formulat și o serie de critici noi, inspirate din realitatea curentă: de exemplu, sechestrul aplicat de Procuratura Generală pe bunurile VictoriaBank – instituția financiar-bancară care, așa cum spun oamenii legii, ar fi participat la mașinăria financiară din 2014, dar care între timp și-a schimbat proprietarii, fiind cumpărată de banca românească Transilvania în colaborare cu BERD, iar acum se confruntă cu sechestrul procurorilor:

„Vreau să accentuez cât de importat e ca sancțiunea să-i vizeze anume pe cei care au participat la acel furt și că nu există loc pentru încercări ca acest lucru să se facă din contul investitorilor ulteriori, care au sprijinit procesul de stabilizare a sectorului bancar moldovenesc și au venit aici cu bune intenții, ” a subliniat Michalko.

Un mesaj al ambasadorului s-a referit și la modul cum a soluționat justiția moldoveană răsunătorul caz din 2018 al expulzării profesorilor turci de către SIS-ul condus atunci de Vasile Botnari. După anunțul procurorului general că Botnari ar fi fost condamnat, în secret, la o pedeapsă cu suspendare și că ar fi suportat și suficiente sancțiuni pecuniare – o afirmație sprijinită ulterior și de șeful statului, care la fel a părut să fie satisfăcut de deznodământul din justiție al dosarului pe numele fostului director SIS, opoziția și apărătorii drepturilor omului din R. Moldova s-au arătat consternați de o pedeapsă așa de blândă și au spus că ea denotă complicitatea autorităților cu inculpatul.

Peter Michalko a spus, la rândul lui, că „încălcări de libertăți ca cea care s-a făcut în raport cu profesorii turci sunt inadmisibile. Acest caz a distrus încrederea cetățenilor în organele de drept, în sistemul de justiție moldovenesc. Când se întâmplă așa ceva, pedeapsa trebuie să fie adecvată, ca oamenii să fie siguri că așa ceva nu se mai poate întâmpla.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG