Linkuri accesibilitate

Ce știa președintele Trump despre coronavirus? - cartea „Rage” a lui Bob Woodward


Jurnalistul american Bob Woodward (foto arhivă aprilie 2017)
Jurnalistul american Bob Woodward (foto arhivă aprilie 2017)

Cartea „Rage” (Furie) a reputatului ziarist Bob Woodward este în aceste zile parte integrantă a agitației din campania electorală americană pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Bob Woodward este unul dintre cei doi ziariști care au contribuit la demisia lui Richard Nixon, în contextul scandalului „Watergate”. Cu toate acestea, președintele Donald Trump a stat de vorba cu el de 18 ori, în total 9 ore și rezultatul este cartea „Rage”, care iese marți în librării.

Înregistrările audio din februarie indică faptul că președintele Trump ar fi fost conștient de gravitatea pandemiei de coronavirus și de maniera în care se răspândește noul virus – susțin criticii – dar, în ciuda acestui fapt, el a continuat să o bagatelizeze și nesocotească, în declarațiile sale publice și prin comportament, în lunile care au urmat, punând în pericol vieți omenești și diminuând eficacitatea acțiunii guvernamentale.

Woodward îl citează pe Donald Trump, în luna august, când i-a spus că nu se putea face nimic mai mult decât administrația sa a făcut pentru contracararea virusului, o poziție pe care o exprimă și în campanie. Woodward însă caracterizează raportarea lui Trump la coronavirus ca fiind o „tragedie”. „Președintele Statelor Unite are datoria să avertizeze populația. Oamenii vor înțelege asta”- a declarat ziaristul, pentru emisiunea de televiziune „60 de minunte”, răspunzând la poziția lui Trump care i-a explicat și lui și o face și acum că nu a vrut să sperie populația și să creeze panică.

Woodward a documentat și faptul că pe 29 ianuarie, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Robert O’Brien i-a spus lui Trump că virusul este cel mai mare pericol pentru securitatea națională din timpul mandatului său dar cartea arată – un argument folosit acum de apărătorii președintelui – că alți consilieri au exprimat opinii diferite.

Președintele Trump a explicat la rețeaua Fox că știa că Woodward a creat probleme predecesorilor săi, nu doar în cazul Nixon, dar că a acceptat totuși să stea de vorba cu el. „Nu știu dacă este o carte bună sau rea, nu am nici o idee” – a mai spus președintele, continuând “Probabil, sau cu siguranță, nu o voi citi pentru ca nu am timp”. Președintele mai argumentează că dacă a considerat declarațiile sale atât de importante, în februarie, de ce nu a optat Woodward să le facă publice atunci și nu acum, când a publicat o carte, înainte de alegeri.

Ziaristul susține că la începutul lui februarie a interpretat că Trump vorbea despre un virus mai ucigaș decât gripa, care se răspândește și prin aer foarte repede, ca fiind un pericol pentru China și nu neapărat Statele Unite: virusul nu fusese documentat în America, la acea vreme.

Doar la 3 luni după aceea, în mai, a aflat Woodward despre avertismentul consilierului pentru securitate națională, de la sfârșitul lui ianuarie, care vorbea despre pericolul pentru securitatea Statelor Unite.

„Ceea ce mă șochează, după ce am scris despre nouă președinți » - spune Woodward – « este că președintele Statelor Unite avea informații specifice, care ar fi putut salva vieți”.

XS
SM
MD
LG