Linkuri accesibilitate

Critici europene referitoare la corectitudinea startului competiției electorale de la Chișinău


Nu a început campania electorală, dar au început, în schimb, să se audă tot adesea îndoieli în privința corectitudinii viitoarelor alegeri.

Partidul Maiei Sandu a folosit prilejul depunerii semnăturilor de sprijin la CEC de către fosta și probabil viitoarea candidată prezidențială pentru a-și repeta, miercuri, reproșurile la adresa puterii înaintea scrutinului de la 1 noiembrie.

Critici europene referitoare la corectitudinea startului competiției electorale de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

În opinia PAS, reprodusă aproape ad litteram în declarația unui grup de europarlamentari apropiați opoziției pro-europene moldovene, alegerile sunt organizate în așa fel încât să-i asigure un avantaj nemeritat președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și riscă să fie fraudate.

Într-un avertisment lansat marți, 22 septembrie, trei europarlamentari în frunte cu președintele delegației Parlamentului European la Comitetul UE-Republica Moldova, Siegfried Mureșan, acuză partidul socialiștilor de la Chișinău, pe care îl identifică ca fiind “al președintelui Dodon”, pentru faptul că ar fi modificat “fără rușine” regulile de finanțare a campaniei, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, pentru “a-și ajuta candidatul să obțină o nouă victorie”.

Alte două teme din mesajul europarlamentarilor sunt legate de „falsificarea cererilor de preînregistrare pentru deschiderea secțiilor de votare din Federația Rusă” și “riscul ca rezidenții din regiunea separatistă Transnistria să fie cooptați în schemele de cumpărare a voturilor”.

Constatările, aparent extrem de dure, ale europarlamentarilor se referă, de fapt, la ceva ce a pornit de la comisia electorală centrală de la Chișinău, cea care, mai întâi, a propus o majorare inexplicabilă a numărului de secții de votare ce ar fi de deschis în Rusia la actualul scrutin, iar, în rândul doi, îi atenționase săptămâna trecută pe candidații din scrutinul moldovean că nu vor putea miza pe banii partidului lor, pentru că liderii politici, nu partidele sunt participanți ai competiției electorale curente.

Maia Sandu și partidul ei sunt cei care s-au opus cel mai tare ultimei interpretări a CEC, spunând că ar dovedi implicarea comisiei de partea lui Igor Dodon, singurul care nu poate fi considerat strâmtorat în resurse pentru campanie.

Reacția PSRM la mesajul de marți al europarlamentarilor a fost că afirmațiile acestora sunt nefondate și au venit „din lipsă de documentare”. Explicațiile pe care le-au dat socialiștii într-un comunicat sunt că, fiind un partid finanțat de la buget, PAS-ul nu ar putea să-și sprijine cu acești bani candidatul, dar nu din alt motiv decât cel că legea o interzice. Iar de sumele mici din donații pe care poate miza Sandu de la partidul său e vinovată ea însăși, au mai sugerat socialiștii, fiindcă a insistat pe micșorarea donațiilor, ceea ce s-a și întâmplat vara trecută, pe vremea coaliției PSRM-Blocul ACUM.

Mihai Mogâldea
Mihai Mogâldea

Această poziție a socialiștilor este, însă, contrazisă de multiple voci de la Chișinău, printre ele cea a lui Mihai Mogîldea, expertul Institutului de Politici și Reforme Europene delegat în coaliția pentru alegeri libere și corecte:

„Acea modificare a fost binevenită, dar acum ea este pusă într-un anumit context de PSRM care nu reflectă problema adevărată. În R. Moldova, în condițiile actuale, un candidat electoral care nu poate beneficia de pe urma donațiilor unui partid este partial dezavantajat, pentru că nu are capacitatea ca să-și promoveze imaginea. A doua problemă e că acea circular a fost aprobată într-un termen foarte scurt, deci întrebarea este în ce măsură candidații vor fi capabili să mobilizeze donațiiole necesare pentru campania electorală?”

Asociația Promo-Lex, organizație-umbrelă cu cea mai mare misiune de observatori locali din viitorul scrutin, a spus și ea, în contradicție cu autoritatea electorală, că nici legea nu tratează partidele ca fiind nepoftite în campanii prezidențiale, și nici CEC nu ar avea puteri de a da interpretări ca cea care a stârnit criticile de acum legislației. Doi candidați, alții decât Maia Sandu, convinși și ei că CEC și-a depășit atribuțiile, s-au plâns în justiție. Cererile lor au fost însă respinse ambele până la urmă de instanțele moldovene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG